Bijgewerkt: 22 januari 2025

Avondje 'De Beethovenstraat' bij Libris Venstra in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
18-01-2016

De Beethovenstraat in Amsterdam Zuid. Niet ver van Amstelveen. Wie tram 5 neemt naar 'de stad' kent de straat zeker. Frank van Kolfschooten schreef er een boek over met de titel: ‘De Beethovenstraat: verborgen geschiedenissen'. De Beethovenstraat, de belangrijkste winkelstraat in het Amsterdam-Zuid van bouwmeester H.P. Berlage gaat door voor chic, maar achter de luxe etalages schuilen tragische geschiedenissen.

Het vooroorlogse joodse karakter van de straat, vooral ontstaan door de komst van veel Duits-joodse vluchtelingen in de jaren 1930, werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt. De Duitse accenten van hoogbejaarde bewoonsters zijn de enige overblijfselen uit die tijd. In de jaren 1960 verwierf de Beethovenstraat nationale faam als delicatessenparadijs, maar die status wist zij niet te handhaven. De ontwikkelingen aan de Zuidas hebben de straat nieuw leven ingeblazen.



In ‘De Beethovenstraat’ wordt, aan de hand van gesproken en geschreven bronnen, een levendig en verrassend beeld geschetst van deze unieke straat en haar bewoners. ‘Een wandeling door de Beethovenstraat is nooit meer hetzelfde na lezing van het boek.' aldus NRC Handelsblad. Op vrijdag 22 januari 2016 wordt Frank van Kolfschooten over zijn boek geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Aanvang 19.30 uur. Toegangsprijs € 7,50. Reserveren gewenst per e-mail: info@venstra.nl Telefonisch: 020-6419880

Frank van Kolfschooten (1959) is freelance onderzoeksjournalist. Zijn artikelen over wetenschap, geschiedenis en sport verschenen onder meer in de Volkskrant, NRC Handelsblad, Intermediair, Nature, The Lancet en Science. Zijn boeken over fraude en bedrog in de wetenschap (Valse vooruitgang, 1993 en Ontspoorde wetenschap, 2012) zijn klassiekers. Verder schreef hij o.m. De Koningin van Plan Zuid. Geschiedenissen uit de Beethovenstraat (1997), De bal is niet rond. Verrassende feiten over voetbal (1998) en De Dordtse magiër. De val van volksheld van Karel Lotsy (2009). Het laatste boek werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs voor beste onderzoeksjournalistieke boek en voor de Nico Scheepmakerbeker voor beste sportboek van het jaar. In 2015 publiceerde hij Hoe simpel wil je het hebben? Eigenzinnige lessen en spraakmakende anekdotes uit het topvoetbal van Raymond Verheijen. Eind 2015 publiceerde hij De Beethovenstraat. Verborgen geschiedenissen. Hij woont sinds 1992 in de Beethovenstraat.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.