Bijgewerkt: 22 januari 2025

B en W van Amstelveen wil het cultuurbeleid veranderen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-05-2020

De culturele sector heeft het momenteel zwaar te verduren. En ook als de crisis voorbij is vraagt de anderhalve meter samenleving om langdurige (fysieke) aanpassingen in de bedrijfsvoering. Het college van B en W van Amstelveen gaat daarom veranderingen in het cultuurbeleid aanbrengen om de sector op de korte én lange termijn op de juiste manier te kunnen ondersteunen.

Omdat de effecten van de coronacrisis nog niet in kaart te brengen zijn, onduidelijk is hoe lang de rijksmaatregelen van kracht blijven en wat voor impact de anderhalve meter samenleving precies gaat hebben, is het belangrijk om prioriteiten te stellen en deze gaandeweg te kunnen wijzigen als dit nodig is. Hier houdt het college rekening mee bij de uitvoering van de Cultuuragenda 2020-2024 (pdf 68 pagina’s). Zij heeft op 19 mei 2020 de nieuwe planning voor het uitvoeren van acties uit de Cultuuragenda voor de komende 2 jaar aan de gemeenteraad gestuurd. Echter onder voorbehoud van de gevolgen van de coronacrisis. Mochten de effecten en maatregelen lange tijd aanhouden, dan kan dit ook betekenen dat acties en beleidsspeerpunten aangepast of geschrapt moeten worden.

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur


Flexibiliteit. 'We willen er alles aan doen om de cultuursector overeind te houden. Kunst is erg belangrijk voor een samenleving. Kunst inspireert, geeft kleur aan het leven en zet aan tot nadenken. Het zorgt voor verbinding en stimuleert het vrije denken. Dit laatste zien we nu ook gebeuren. Instellingen en individuele kunstenaars bedenken creatieve oplossingen om kunst en cultuur bij de mensen thuis te krijgen nu wij aan huis gebonden zijn. Zo is de bibliotheek een afhaalservice begonnen, geeft het Cobra Museum virtuele rondleidingen en wil de Schouwburg Amstelveen vanaf juni 2020 met filmvoorstellingen voor een klein publiek beginnen als er maximaal 30 bezoekers naar binnen mogen. De sector moet in oplossingen denken en doet dit ook, en wij als college ook. Daarom bekijken we waar we ons cultuurbeleid moeten aanpassen en welke prioriteiten we moeten stellen.' -zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Stadsplein Amstelveen met de cultuurstrip in april 2017. Hier zijn de meeste culturele instellingen van de stad gehuisvest, zoals de Kunstuitleen, Schouwburg Amstelveen, Muziekschool en Volksuniversiteit, P60 en de Bibliotheek Amstelland


Samenwerken. Omdat de problemen niet alleen in Amstelveen spelen, maar regionaal en landelijk zijn, werkt het college samen met andere gemeenten. 'We zijn met andere gemeenten in overleg om te kijken of we samen kunnen optrekken richting Den Haag. Ook praten we met partijen, zoals de provincie en omliggende gemeenten. Wij doen er alles aan om de sector te ondersteunen en vragen op onze beurt aan hen om te kijken wat zij terug kunnen doen voor Amstelveen en de Amstelveners. Een goed voorbeeld is het Amsterdamse Bostheater dat heeft aangegeven een voorstelling te willen geven voor medewerkers met cruciale beroepen, zoals zorgmedewerkers en vakkenvullers.' -gaat wethouder Herbert Raat verder. Het is niet duidelijk wat de komende maanden gaan brengen, daarom is het belangrijk om flexibel te zijn bij de uitvoering van de Cultuuragenda.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.