Bijgewerkt: 16 oktober 2024

Bachcantate 48 wordt opgevoerd in Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Kruiskerk
09-10-2024

Op zondag 20 oktober 2024 vanaf 16:30 uur in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A, in Amstelveen zal een muzikale vesper cantate 48, 'Ich elender Mensch wer wird mich erlösen' ('Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen'), uitgevoerd worden.

Deze maand is het precies 301 jaar geleden dat de cantate voor het eerst in Leipzig door Johann Sebastian Bach werd uitgevoerd. Aanvang van deze vesper 16:30 uur, de toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en is nodig om deze muzikale uitvoeringen in vespers voort te kunnen zetten.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) op de leeftijd van 63 jaar in 1748. Een olieverfschilderij van Elias Gottlob Haussmann (1695-1774) was een Duitse laat-barokke schilder

De tekst van de cantate komt uit het Bijbelboek Matteus. Hoofdstuk 9 bevat o.a. het verhaal van een verlamd mens die door Jezus verlost wordt van zonde en weer verder kan. In deze cantate geeft Bach dit verhaal muzikaal vorm: de opening is een klaaglied van de gekwelde mens over zijn kommervol bestaan, halverwege volgt de omslag dat Jezus de gelovige kan en zal verlossen, waarna de cantate met een dankgebed afsluit. 

Twee vocale solisten, een alt en een tenor, het vocaal ensemble Linguae atque Cordis en een barokensemble van strijkers, blazers en continuo voeren de cantate uit. De muzikale leiding heeft Bert ’t Hart. De liturg zal zijn ds. Esther Weijenberg.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.