Bijgewerkt: 8 mei 2024

Basisscholen De Wereldschool en Elif groeien

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-01-2024

Basisscholen De Wereldschool en Elif groeien en hebben behoefte aan meer ruimte in Amstelveen. De gemeente wil daarom De Wereldschool verhuizen van de Amsterdamseweg 209 naar de Dr. Schaepmanlaan 7. Elif zit samen met de Japanse kleuterschool Tulip Gakuen aan de Schweitzerlaan. De bedoeling is dat Elif daar meer ruimte krijgt en dat Tulip Gakuen in de vrijgekomen ruimte aan de Amsterdamseweg 209 gehuisvest wordt. Dit voorstel wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs en Vastgoed; ‘Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor voldoende onderwijshuisvesting in de stad. Deze behoefte aan onderwijsruimte verandert door de jaren heen door verschillende ontwikkelingen. Zo is taalschool De Wereldschool door de toenemende internationalisering en de toestroom van Oekraïense kinderen flink gegroeid. Daarbij zien we dat de behoefte aan onderwijs op levensbeschouwelijke grondslag verandert, zoals bij de islamitische basisschool Elif. We kunnen niet voor iedere ontwikkeling een nieuwe school bouwen. We kiezen er daarom voor om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de bestaande ruimte zoals bij deze voorgestelde herschikking. Qua kosten is het ook efficiënt omdat er geen tijdelijke huisvesting nodig is.’

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2022)

Frank Berkhout (D66) wethouder van Onderwijs en Vastgoed

De Wereldschool biedt nieuwkomersonderwijs voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar. Deze taalschool zit aan de Amsterdamseweg in vijf klaslokalen met circa 22 à 23 kinderen per klas. De norm voor taalscholen in Amstelveen is een klassengrootte van ongeveer 16 kinderen. Door te verhuizen naar de Schaepmanlaan krijgt De Wereldschool ruimte voor twee extra groepen en is er in de toekomst ruimte voor een achtste groep. Dit voormalige Piet Hein schoolgebouw wordt tevens gebruikt door de Oekraïense zondagsschool en de Special Needs Judovereniging met een eigen dojo. Zo voorziet dit pand in verschillende sociale functies voor de stad. 

De Islamitische basisschool Elif is sinds schooljaar 2023 gevestigd aan de Schweitzerlaan in Amstelveen. De school is gestart met vijf lokalen met een doorgroeimogelijkheid naar 7 lokalen. De school moet de komende jaren groeien om aan de stichtingsnorm van 297 leerlingen te voldoen. De groei van de school gaat voorspoedig waardoor er voor het schooljaar 2024 – 2025 in totaal 9 lokalen nodig zijn om de leerlingen te huisvesten.

Door Tulip Gakuen te verhuizen komt er voldoende ruimte voor de groei van de IBS Elif. Deze Japanse kleuterschool geeft les aan ongeveer 70 kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. De school is een belangrijke voorziening voor de Japanse gemeenschap en heeft naast een educatieve functie ook een belangrijke sociale functie voor nieuwkomers uit deze doelgroep. De kleuterschool krijgt een nieuwe plek aangeboden aan de Amsterdamseweg 209.

Als de gemeenteraad met het voorstel akkoord gaat, start De Wereldschool na de zomervakantie op de Schaepmanlaan. De verhuizing van Tulip Gakuen zou dan in 2025 kunnen plaatsvinden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.