Bijgewerkt: 4 december 2022

Basisschool De Zwaluw in Nes aan de Amstel bestaat 40 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / OBS De Zwaluw
16-06-2016

Ingrid Poelstra, directrice van de openbare basisschool 'De Zwaluw' in Nes aan de Amstel ontving Maaike Veeningen (D66), wethouder Onderwijs van de gemeente Amstelveen op donderdag 16 juni 2016 in verband met de viering van het 40-jarig jubileum van de school. De kinderen van de school komen uit het buitengebied van Amstelveen. Ouders uit Ronde Venen, Uithoorn, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel die eenmaal deze school ontdekken, kiezen graag voor de prettige sfeer die onmiskenbaar bij een kleine school hoort. ‘Iedereen wordt geaccepteerd, iedereen kent elkaar’ – vertelt enthousiast mevrouw Poelstra. Zij is al sinds 2000 directrice van de school en ze komt heel graag naar Nes, hoewel ze in Amstelveen woont.

Het is vreemd te horen dat ze graag naar Nes komt, omdat de school officieel ook bij Amstelveen hoort. Haar uitspraak klopt wel, want de Nessenaren voelen zich eigenlijk geen Amstelveners, maar uitgesproken Nessenaren, zelfs met een eigen volkslied. Waarschijnlijk wordt dit lied straks vaak gezongen, want in het weekeinde komt een speciaal dorpsfeest, waar de inwoners zich helemaal kunnen uitleven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het gebouw van de OBS 'De Zwaluw' aan de Pastoor van Zantenlaan 10 in Nes aan de Amstel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wij worden hartelijk ontvangen door de leerlingen. Dit jongetje maakte bekend, dat hij graag op de foto wilde. Bij deze...


De dag van de leerlingen begon om 8.45u en duurde tot 15.15 u. Alle leerlingen mochten verkleed komen in een sprookjesachtige outfit en inderdaad de ochtend stond in het teken van sprookjes, met activiteiten die zijn gekoppeld aan MI (meervoudige intelligentie). De leerlingen volgden drie workshops en de ouders en leerkrachten begeleidden de workshops. Na de pauze begon het middagprogramma met een korte voorstelling van wat op de ochtend is gemaakt en geoefend. Daarna gingen de leerlingen in groepjes een sprookjesspeurtocht lopen door het dorp. In de avonds wordt een grote reünie gehouden voor oud-leerlingen en leerkrachten, die 40 jaar geleden in 1976 hier op school zaten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vlnr.: Udo van Huis communicatieadviseur, Maaike Veeningen wethouder Onderwijs en Ingrid Poelstra,
directrice van de school, in gesprek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Veeningen bezoekt de workshop huis bouwen van ontbijtkoek en snoep


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Workshop schminken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaar Conny Ostendorf gaf ook een workshop schilderen met krijt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

En hier is het resultaat


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Maaike Veeningen voert een gesprek met een leerling over de workshop


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hier wordt met lijm en papier gewerkt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hoewel veel kinderen dachten dat de burgemeester van Amstelveen hun school bezocht, neemt wethouder Veeningen hun twijfel weg en maakt bekend dat zij met haar cadeau voor de 40 jarige school is gekomen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Twee leerlingen met wethouder Maaike Veeningen met de waardecheque voor een speelbakfiets en een element in de buitenruimte ter waarde van 500 euro!


Wethouder Veeningen kwam niet met lege handen naar het feest van de school en onder toezicht van in de grote zaal bijeengekomen leerlingen en leerkrachten overhandigde ze aan twee leerlingen haar cadeau in de naam van het College B en W van Amstelveen: waardecheque voor een speelbakfiets en een element in de buitenruimte ter waarde van 500 euro! De kinderen vonden haar geste prachtig en plotseling zong iedereen uit volle borst het volkslied van Nes aan de Amstel. Nu kunnen de Nessenaren met het dorpsfeest beginnen!!
Drie dagen lang in het weekend van 17, 18 en 19 juni 2016 van Vaderdag is het feest in Nes a/d Amstel! Op het grasveld nabij het Dorpshuis staat de grote feesttent, waar ’s avonds de disco plaatsvindt. Tijdens het Dorpsfeest worden vele traditionele spellen gespeeld, waaronder het fameuze tobbetjesteken. Tevens vindt tijdens het Dorpsfeest de welbekende Slob & Slootrace plaats. Een race, waar u één keer in uw leven aan meegedaan móet hebben!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op de gang van de school lagen veel historische foto's, zoals deze: de 5de klas uit 1977-1978


Historie

In de jaren 1920-1921 werd door het 'Kerkbestuur der parochie van de H. Urbanus te Nes en Swaluwebuurt', de St. Josephschool gesticht. De school was prachtig gelegen aan rivier de Amstel. Het eerste jaar werd de school bezocht door 126 kinderen. In 1941 kreeg de school toestemming om t.b.v. het gymnastiekonderwijs het verenigingsgebouw te huren. Dit gebouw was echter zo oud, dat het in 1970 werd vervangen door het dorpshuis 'De Nesse', waar ook nu nog de gymlessen aan de kinderen van De Zwaluw worden gegeven.

De lagere school St. Joseph kreeg nieuwbouw in 1975 aan de Pastoor van Zantenlaan. Op 16 september werd het gebouw in gebruik genomen. In het mooie oude schoolgebouw aan de Amstel trokken kunstenaars uit Amstelveen die er hun atelier vestigden. Door de invoering van de basisschool in 1985 werden de tot dan toe aparte kleuterschool “Het zwaluwnestje” en de lagere school st. Joseph samengevoegd tot één basisschool “De Zwaluw”. De voormalige kleuterschool werd gekocht door een van de kleuterleidsters die het verbouwde tot woonhuis. Op mooie zomerse dagen trokken de kleuterjuffen nog regelmatig naar hun “oude “schooltje” om met hun leerlingen te poedelen in het badje op de vroegere speelplaats!

Door de terugloop van het aantal leerlingen kwam het voortbestaan van De Zwaluw in de jaren 1990 in gevaar. De oplossing werd gevonden in een fusie met de openbare basisschool De Pionier in de wijk Middenhoven in Amstelveen in 1996. De gemeente Amstelveen stelde zich garant voor het voortbestaan van de school en de Zwaluw werd, na jarenlang een katholieke school geweest te zijn, een openbare dislocatie van de Pionier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Het gebouw van de voormalige St. Josephschool in Nes aan de Amstel van de Oostoever van de Amstel,
gefotografeerd in oktober 2005


Door verjonging van het inwonersbestand begon na een lange periode van terugloop het leerlingenaantal weer te stijgen tot boven de 105. Vanaf 2003 is er flink geïnvesteerd in het gebouw.  Alle houten kozijnen zijn vervangen door kunststof en overal is dubbele beglazing aangebracht. Het dak is vernieuwd en de oude zonneschermen zijn vervangen. Het schoolplein is aantrekkelijk gemaakt door de plaatsing van een tafeltennistafel, een vogelnest schommel, klimrek en een grote zandbak.

Verder zijn er in het schoolgebouw sinds februari 2014 een kinderdagverblijf gevestigd, waar kinderen van 0 tot 4 jaar van ‘s morgens half 8 tot ‘s avonds half 7 kunnen worden opgevangen en is er een buitenschoolse opvang (met kinderkookcafé) gevestigd met dezelfde openingstijden. Beide voorzieningen worden aangeboden door Kinderservice Hotels (KSH). Ook in alle vakanties kunnen de kinderen terecht bij de buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf. Onderwijs en opvang vindt U bij ons dus onder één dak! Door dit alles is De Zwaluw weer goed toegerust voor de toekomst!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.