Bijgewerkt: 25 juni 2024

Basisschool Het Palet neemt deel aan Buurtmozaïek project

Nieuws -> Informatief

Bron: Projectteam Buurtmozaïeken
07-07-2008

Kinderen van basisschool Het Palet Noord mozaïeken in het najaar mee aan een kunstwerk van het project Buurtmozaïeken aan het Dr. Lely Plantsoen.

Na een informatief gesprek tussen Caroline van Meer, directeur van basisschool Het Palet Noord, in de wijk Stadshart en Jeltje van Houten, lid van het projectteam, is besloten dat leerlingen van die school mee gaan doen aan het project Buurtmozaïeken Amstelveen.

Er is afgesproken dat in augustus/september de beeldend kunstenaars van het project de school zullen bezoeken. Aan een groep van 30 kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen, die in het Stadshart wonen, wordt gelegenheid gegeven hun bijdrage te leveren aan het mozaïekkunstwerk.

Mozaiek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Tekening van het mozaïek project


Het mozaïek kunstwerk, dat op een ondergrond van polyester zal verrijzen op de brugleuning aan het Dr. Lely Plantsoen heeft twee zijden. Eén zijde grenzend aan het water, waar een afbeelding op zal komen die bedacht is en uitgevoerd zal worden door de deelnemers van het project. Dit ontwerp bestaat uit een lintvorm die verspreid over twaalf meter lengte een aantal thema’s laat zien.

De achterzijde van het kunstwerk grenst aan het voetpad op de brug, richting de school die zich vlakbij de brug bevindt, waarlangs dagelijks de kinderen passeren als zij naar school gaan, zodat het voor hen goed te bekijken valt. Op deze zijde krijgen de kindermozaïeken hun plaats.

De twee kunstenaars zullen de kinderen eerst enige uitleg geven over mozaïek in het algemeen en het werken met mozaïek, dit gebeurt aan de hand van voorbeelden. Daarna zullen de kinderen zelf met mozaïeksteentjes een afbeelding kunnen leggen in een zogenaamd mozaïekframe.

Deze frames maken het mozaïeken voor de wat kleinere kinderen makkelijker, ze kunnen de steentjes er zo weer uitnemen, als ze de afbeelding die ze hebben gelegd, naderhand nog willen verbeteren. De kinderen zijn vrij in het kiezen van hun onderwerp, ze werken met de kleuren die ook in het ontwerp aan de voorzijde van het kunstwerk te vinden zijn. Als ze klaar zijn met het maken van hun mozaïeken, worden deze voorzien van plakplastic en later door de kunstenaars op het kunstwerk aangebracht.

De laatste afwerking van het kunstwerk, het voegen van het mozaïek, zal gebeuren met de deelnemers van het project en eventueel met hulp van de schoolkinderen.

Projectteam buurtmozaïeken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.