Bebouwing gaat ten koste van landbouw ook in Amstelland
Nieuws -> InformatiefBron: CBS
12-07-2011
Nederland is nog steeds een agrarisch land, als je kijkt naar het bodemgebruik. Meer dan de helft wordt gebruikt voor land- en tuinbouw. Dat aandeel neemt echter gestaag af door de toenemende bebouwing. Tussen 2006 en 2008 is het bebouwd terrein met bijna 7 duizend hectare gegroeid. Dat is gelijk aan een stad als Maastricht.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
De Ronde Hoep polder in Ouderkerk aan de Amstel
Land- en tuinbouw slokt meeste grond op
Van de totale oppervlakte van Nederland wordt 55 procent gebruikt voor de land- en tuinbouw. Daarna volgen bos en natuurlijk terrein met een aandeel van 12 procent. Het bebouwd terrein is weliswaar heel zichtbaar, maar beslaat slechts 8 procent van de totale oppervlakte.
Bebouwing gaat ten koste van landbouw
De bebouwing groeide tussen 2006 en 2008 van 8,1 naar 8,3 procent van de oppervlakte. Dat betreft zowel nieuw woongebied ((2 300 hectare), als nieuw bedrijfsterrein ((3 duizend hectare), samen ongeveer de oppervlakte van Maastricht. Het bebouwd terrein neemt al jaren gestaag toe en dat gaat vrijwel allemaal ten koste van landbouwgrond. Bij nieuwe bebouwing hoort ook infrastructuur. Het verkeersterrein is toegenomen met ruim 1 100 hectare.
Grootste toename bebouwing in Zuid-Holland
In Zuid-Holland met grote gemeenten als Rotterdam (ruim 300 hectare erbij) en Den Haag (80 hectare erbij) was de toename van bebouwd terrein het sterkst. De grootste oppervlakte aan nieuwe woonwijken werd ook gerealiseerd in Zuid-Holland. Verder zijn er grote woonwijken bijgekomen aan de randen van grote steden, zoals Leidsche Rijn bij Utrecht, en langs snelwegen zoals Ypenburg in Den Haag. Het nieuwe bedrijfsterrein is ook voornamelijk gerealiseerd in Zuid-Holland, onder andere op de Maasvlakte (ruim 200 hectare).
Ook toename bebouwing Groene Hart
Nederland heeft ook aangewezen open ruimtes voor het behoud van karakteristieke en waardevolle landschappen. De twee grootste Nationale landschappen zijn de Veluwe en het Groene Hart. Bebouwing is toegestaan, maar alleen voor de plaatselijke bevolkingsgroei. In het Groene Hart is er met gemiddeld 6,6 procent minder bebouwing dan elders in Nederland, maar ook hier neemt de bebouwing toe. Aan woongebied is er tussen 2006 en 2008 85 hectare bijgekomen, en aan bedrijfsterrein 58 hectare.