Bijgewerkt: 25 juli 2024

Bed-bad-brood voor drie uitgeprocedeerden in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-11-2012

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Herbert Raat (VVD) informeert de gemeenteraad van Amstelveen op 22 november 2012:


Tijdelijke opvang uitgeprocedeerden uit het tentenkamp in Amsterdam West

Geachte leden van de raad,

In totaal 88 uitgeprocedeerde asielzoekers die woonden in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp, kunnen tijdelijk terecht in opvang voor dak- en thuislozen. Dat staat in een brief van burgemeester Eberhard van der Laan aan de Amsterdamse gemeenteraad.

De afgewezen asielzoekers mogen een maand in een opvang 'bijkomen', zo schrijft Van der Laan. „Het gaat hier om een uitzondering vanwege bijzondere humanitaire redenen en is alleen beschikbaar voor de maximaal 88 personen die volgens verschillende tellingen overnachten in het kamp."

In de brief staat, dat het om 'het aanbieden van een sobere bed-bad-brood voorziening' gaat. Volgens een woordvoerder van de burgemeester zal de helft van de asielzoekers terecht kunnen in Amsterdam, de andere helft in gemeenten in de regio en elders in het land. Zodoende hoeven ze niet op straat te bivakkeren.

In een overleg van burgemeesters van een tiental gemeenten in de regio en daarbuiten van afgelopen maandag heeft de burgemeester van Amsterdam een klemmend collegiaal beroep gedaan om de stad Amsterdam hierbij te helpen. Dat beroep was ook aan Amstelveen gericht.

Wij vinden om humanitaire redenen en om redenen van collegialiteit ten opzichte van Amsterdam, dat wij hieraan medewerking moeten verlenen en we hebben aangeboden naar rato van schaal van de aangesproken gemeenten om drie uitgeprocedeerden op te vangen voor een periode van in principe 30 dagen in een bed-bad-broodvoorziening. Daarbij blijven we uitgaan van vertrek van betrokkenen in, of kort na deze periode. Bij deze informeren wij u hierover.

Woensdag stond op de voorpagina van de Volkskrant een artikel over het aanbod van de gemeenten aan de demonstranten op de Notweg onder de kop "Amsterdam tart Teeven met deal over asielopvang'. Dit bericht bevat onjuistheden. Er is goed contact tussen burgemeester Van der Laan en staatssecretaris Teeven, zij hebben elkaar intussen gesproken.

De heer Teeven is niet getart, en hij voelt zich ook niet getart. De burgemeester heeft dit toegelicht op NOS Radio 1. Woensdagmiddag had de staatssecretaris een Kamerdebat onder andere over het asielbeleid. Hij heeft hier ook aangegeven, dat er goed contact is tussen hem en burgemeester Van der Laan.

De rechter kan volgende week woensdag besluiten, dat het tentenkamp ontruimd moet worden. Dan is er een humane tijdelijke oplossing. De asielzoekers mogen zelf weten, of ze er gebruik van maken, of een andere oplossing zoeken. Bij gebleken behoefte zal naar verwachting de opvang op 30 november 2012 ingaan. Het leek ons juist u nu terzake te informeren.

Hoogachtend, de loco- burgemeester van de gemeente Amstelveen, Herbert RaatAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.