Bijgewerkt: 2 december 2023

Beeldhouwen in Amstelveens kunstatelier bij San Sia

Nieuws -> Cursus

Bron: Karina Tan
25-03-2011

Onder de rook van Amstelveen, waar streekbus, grazende koeien en dartelende lammeren elkaar ternauwernood passeren, waar de hectiek van het steeds groter wordende Westwijk vloeiend overgaat in een stuk verstild polderlandschap, daar staat in alle rust een vriendelijk wit huis met een wit puntdak en een wit hek.

San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2009)

Beeldhouwer Karina Tan, alias San Sia


Voor het huis een rij jonge leiperen, achterin een pittoresk theehuis en een fontein in een kleine vijver. In al haar eenzaamheid ligt op de rand van de vijver een klein meisje, in haar eigen gedachten verzonken. Algengroen kleurt haar haren, peinzend gaat haar blik over de weidse vlakten. Haar blik is versteend.

Over het grindpad loopt de beschouwer naar achteren, naar het atelier van beeldend kunstenaar San Sia Karina Tan. Sinds een paar jaar is de kunstenares hier neergestreken en heeft aan huis haar eigen werkplek gecreëerd. Het atelier is een lichte ruimte waar her en der beelden en kleischetsen staan. Strakke lijnen, figuratieve beelden sterk gestileerd, statig op granieten sokkels. Stenen beelden, bronzen beelden of combinaties hiervan. Verstild.

San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2009)San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2011)San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2011)Met ingang van april 2011 start San Sia beeldende kunstenaar met een nieuwe cursus beeldhouwen in het atelier aan de Noorddammerweg 104b in Amstelveen (even voorbij de Westwijk, richting Uithoorn). Overdag wordt de cursus gehouden op de vrijdagochtend tussen 10.00 uur en 13.30 uur. Bij voldoende belangstelling is het mogelijk deze cursus ook op de woensdagavond te volgen tussen 19.30 en 22.00 uur.

Cursisten kunnen binnen deze lestijden echter hun eigen uren bepalen en betalen per uur. Kosten: € 12,- per uur. Dit is inclusief het gebruik van gereedschappen, exclusief steen. Klei en gasbeton voor het maken van een driedimensionale schets worden in het atelier verkocht. Gewerkt wordt in zeer kleine groepjes, waardoor een goede en persoonlijke begeleiding mogelijk is. U kunt snel zelfstandig aan de slag.

Wat kunt u van een beeldhouwles verwachten?

Er zijn diverse mogelijkheden om aan een beeldhouwwerk te beginnen. Men kan de steen zelf als uitgangspunt nemen; men laat zich leiden door de steen. Gewapend met een hamer en een beitel bekijkt men eerst de sterke en zwakke punten. Wat wil men weghalen en wat wil men behouden?

San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2011)San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2011)Deze vorm is zeer goed voor het ontwikkelen van een gezonde nieuwsgierigheid gecombineerd met het vermogen om zich aan te kunnen passen. Men leert snel beslissingen nemen en in te spelen op de nieuwe vormen die plotseling kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een onvoorziene breuk.

Een tweede manier is om aan de hand van een kleischets deze vorm eerst uit het zachte gasbeton te halen. Er is een groot verschil tussen materiaal toevoegen (klei) of weghalen (uit steen). Door het rustig opbouwen geeft men de hersenen de tijd om rekening te houden met de juiste verhoudingen. Het is handig om juist met moeilijke onderwerpen deze methode te hanteren.

Voor een beginnende beeldhouwer is gasbeton ideaal om het driedimensionale aspect onder de knie te krijgen, gecombineerd met de juiste houwtechniek. Na deze tussenstap gaat men over op de echte steen.

San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2011)San Sia Amstelveen
(Foto San Sia - 2011)Ook is het mogelijk om alleen met klei te werken en deze te laten afbakken. Dit gebeurt in samenwerking met een keramiekatelier in Amstelveen. Het durven weghalen, het vloeiende lijnenspel, de afwerking van een steen (polijsten); het zijn allemaal zaken waar iedere beginnende kunstenaar mee worstelt.

Het proces om te creëren is echter zo mooi, dat het zeker het proberen waard is! Voor meer informatie of voor aanmelding: E mail: welkom@sansia.nl Telefoon: 0624 567459 Website: www.sansia.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.