Bijgewerkt: 4 december 2022

Beethoven concertlezing in Uithoorn

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelland Bibliotheken
08-05-2015

Uitgerekend in de periode, dat Beethoven lichamelijk zijn zwakste tijd kende legde hij een grote muzikale productiviteit aan de dag en bracht hij muzikale vernieuwingen aan in zijn werk. Hoe zat dat en wat vernieuwde hij precies? Tijdens de concertlezing vertelt Anton Furnée over Beethoven’s leven in Heiligenstadt, de vernieuwingen in zijn muziek, en speelt hij voor u een aantal meesterwerken die Beethoven in Heiligenstadt componeerde.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827), geschilderd door Joseph Karl Stieler in 1820, (Beethoven-Haus Bonn). Beethoven schrijft in het manuscript van de Missa Solemnis opus 123 (1818–1823). Hij was een Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent. Zijn stijl sluit direct aan op die van Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn, waarmee hij tot de Eerste Weense School wordt gerekend. Hij bracht het classicisme tot voltooiing en bereidde de weg voor de romantiek. Beethoven wordt als een van de belangrijkste en meest invloedrijke componisten beschouwd; zijn oeuvre heeft een overheersende invloed gehad op de 19de-eeuwse muziek


In 1802 woonde Ludwig van Beethoven een aantal maanden in Heiligenstadt, een kuuroord vlak buiten Wenen. Beethoven kampte met maagklachten en leed aan toenemende gehoorproblemen, waardoor hij zich sociaal geïsoleerd en depressief voelde. In een document bestemd voor zijn broers Carl en Johann, het Heiligenstädter Testament uit 1802, schreef hij zelfs over zelfmoordgedachten. Het document heeft zijn broers nooit bereikt. Beethoven verstopte het tussen andere persoonlijke papieren. Pas in 1827, na Beethoven’s dood, werd het ontdekt en gepubliceerd.

Anton Furnee geeft de concertlezing op donderdag 21 mei 2015 in de bibliotheek van Uithoorn. Tijd: 20.15-22.00 uur. Kaarten voor de concertlezing zijn er al vanaf € 6,50 en zijn te koop in een van de Amstelland Bibliotheken, of op de website van de bibliotheek www.debibliotheekamstelland.nl Adres: Alfons Arienslaan 1, 1422 BP Uithoorn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.