Bijgewerkt: 16 juni 2024

Begin van de levering van vaccins in reactie op de uitbraak van monkeypox

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
29-06-2022

Op 28 juni 2022 begon de levering van de eerste vaccindoses die door de Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) van de Europese Commissie zijn aangekocht als reactie op de huidige uitbraak van monkeypokken. Van de in totaal 109 090 doses die zijn aangekocht, komen er nu 5 300 doses in Spanje aan. Dit is de eerste van een reeks leveringen die in de komende weken en maanden regelmatig zullen plaatsvinden om ervoor te zorgen dat alle lidstaten klaar zijn om te reageren op de huidige uitbraak van monkeypox, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de zwaarst getroffen lidstaten.

Monkeypox is een pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. Dat betekent dat de ziekte zich in Europa verspreidt. Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Deze zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.  In Nederland is bij 257 mensen monkeypox vastgesteld (laatste update 27 juni 2022). Donderdag 29 juni komt er een duiding met meer informatie-volgen het RIVM.

Foto Amstelveen
(Foto Abdesslam Mirdass/EU - 2022)

Stella Kyriakides (1956) EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid in Strasbourg op 3 mei 2022


Stella Kyriakides Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid zei hierover het volgende: 'Vanaf vandaag arriveren de eerste leveringen van vaccins als reactie op de uitbraak van monkeypox in de zwaarst getroffen landen. Dit is een Europese gezondheidsunie die in real time reageert op nieuwe gezondheidsbedreigingen en haar burgers beschermt. Dit is de eerste keer dat we via onze Health Preparedness and Response Authority (HERA) rechtstreeks vaccins kopen en aan de lidstaten schenken. Nu HERA operationeel is, heeft de EU haar capaciteit om slagvaardig te reageren op nieuwe gezondheidsbedreigingen aanzienlijk versterkt.'Net als bij de COVID-19-vaccins worden de vaccindoses naar rato van het bevolkingsaantal van elk land toegewezen. Lidstaten met een hoger aantal gevallen van monkeypox (op de datum van sluiting van het contract) krijgen prioriteit bij de leveringen, zoals met de lidstaten is overeengekomen. De vaccins worden rechtstreeks door het farmaceutisch bedrijf aan de lidstaten geleverd. Kort na de leveringen van vandaag aan Spanje zullen Portugal, Duitsland en België de volgende landen zijn die doses ontvangen. Verdere leveringen aan andere lidstaten zullen in de loop van juli en augustus plaatsvinden.

Vanaf het begin van de uitbraak van monkeypox heeft de Europese Autoriteit voor paraatheid en reactie op gezondheidsbedreigingen (HERA), samen met andere diensten van de Commissie en de lidstaten, de ontwikkeling van de uitbraak in Europa op de voet gevolgd en de paraatheid en reactie-inspanningen van alle lidstaten ondersteund. De aankoop en donatie van 109 090 vaccins, geproduceerd door Bavarian Nordic, is slechts één voorbeeld van de steun die aan de lidstaten wordt verleend. Het is ook de eerste keer dat de EU-begroting via het programma EU4Health wordt gebruikt om rechtstreeks vaccins aan te kopen voor donatie aan de lidstaten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.