Bijgewerkt: 22 november 2024

BelKlus 1.763 keer in actie

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Weekblad
01-04-2010

In 2009 verrichtte De BelKlus in Amstelveen 1.763 klussen, 8 meer dan in het voorafgaande jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van De Belkus over 2009. Al een aantal jaren is het aantal keren, dat hulp verleend werd in Amstelveen stabiel.

Alleen bij zenderwisselingen voor tv en radio is er sprake van significant grotere aantallen hulpverleningen. De BelKlus komt het vaakst in actie in de wijken Elsrijk, Keizer Karelpark en Groenelaan, waar respectievelijk 342, 310 en 282 klussen werden uitgevoerd. Veel minder druk hebben de vrijwilligers van de organisatie het in Patrimonium, Bankras en Bovenkerk, met respectievelijk 64, 55 en 42 klussen.

Gemiddeld bedroeg het aantal klanten zeven per dag. Klanten moeten na aanmelding gemiddeld anderhalve dag wachten op uitvoering. Amstelveners hebben het meeste behoefte aan hulp voor elektra, sanitair en tv/radio.

De BelKlus bestrijkt als werkgebied Amstelveen, Uithoorn en Ouder-Amstel. In Ouder-Amstel kwam De BelKlus 92 keer in actie in 2009 en in Uithoorn 124 keer. De BelKlus verricht een groot aantal klussen in huis, zoals het verhelpen van lekkende kranen en verstopte wasbakken, het vernieuwen van stopcontacten, het vervangen van stekkers, het bijvullen van radiatoren, het afvoeren van groot afval, sloten vernieuwen, tuinen wieden, radio en tv inregelen, schilderijen en gordijnen ophangen en het verplaatsen van meubelen.

De BelKlus heeft een coördinator als vaste kracht in dienst. Die houdt elke werkdag van 9 tot 10 uur telefonisch spreekuur. Na 10 uur staat een antwoordapparaat ingeschakeld. Voor- noodgevallen is de coördinator bereikbaar via de mobiele telefoon. Een hechte groep vrijwilligers voert de werkzaamheden uit.

Bij De BelKlus is van belang niet alleen het doen van de klus zelf, maar ook het sociale aspect. Er is meer tijd voor een praatje en een kop koffie. Zo probeert men eventueel sociaal isolement van de cliënten te doorbreken. Indien professionele hulp geboden is, verwijst De BelKlus door naar Vita Welzijn en Advies.

In 2009 bestond De BelKlus vijftien jaar. Zij werd in 1994 opgericht op initiatief van de Amstelveense Lionsclub 'De Amstel' in samenwerking met de ouderenbonden en de gemeente Amstelveen voor het uitvoeren van kleine klusjes in huis bij ouderen en/of minder valide inwoners.

De BelKlus ontvangt subsidie van de drie betrokken gemeenten, van de Woongroep Holland en van Eigen Haard. De organisatie is gevestigd in de Tuinzaal Patrimonium. De BelKlus is telefonisch bereikbaar via 647.1089.

Wat kost de BelKlus?

Het is een gratis service. Alleen de eventuele materiaalkosten worden in rekening gebracht. Meer info op www.BelKlus.nl.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.