Bijgewerkt: 17 oktober 2024

Bestemmingsplannen voor wijk De Scheg naar de gemeenteraad

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-10-2024

De gemeente Amstelveen legt het bestemmingsplan voor het derde en laatste deelgebied van woonwijk De Scheg voor aan de gemeenteraad. Het gaat om het plan voor het middengebied, waarmee de bouw van een huisartsenpraktijk en 457 woningen, waarvan 96 sociale huurappartementen, mogelijk wordt gemaakt. De bestemmingsplannen voor Scheg-Oost en Scheg-West zijn al van kracht.

Focus op sociale huur. Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening legt uit dat er in dit deelgebied van de Scheg nog geen overeenkomsten zijn gesloten met grondeigenaren of ontwikkelaars. “Met het bestemmings- en exploitatieplan geven wij sturing aan de ontwikkeling en planuitvoering. Daardoor is het gelukt om bij te sturen op het beoogde woningbouwprogramma en 96 sociale huurappartementen op te nemen in het bestemmingsplan van de Scheg-Midden. In het exploitatieplan kan de gemeente exact aangeven hoeveel woningen er moeten komen en waar die moeten komen.”

Foto Amstelveen
(Bron VORM - 2023)

Het bouwproject Eilands Eigen in De Scheg Oost in Amstelveen

Onzeker bouwtempo. Het grondeigendom in deelgebied De Scheg-Midden is zeer versnipperd en heeft veel verschillende grondeigenaren. De eigenaren zijn enkele ontwikkelaars, maar vooral particuliere eigenaren en grondbeleggers. Het is om deze reden nog niet duidelijk hoe snel de bouw van de woonwijk kan beginnen. Als de gemeenteraad instemt met het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en exploitatieplan zijn de voorwaarden voor de woningbouwontwikkeling wel vastgesteld. Op basis hiervan kunnen vergunningen worden aangevraagd om te bouwen.

Voortgang in Scheg-Oost en West. In deelgebieden Oost (langs de Bovenkerkerweg) en West (langs de Legmeerdijk) zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe woonwijk al zichtbaar. In de Scheg-Oost start de ontwikkelaar met de bouw van de eerste fase: 87 voornamelijk middeldure koopwoningen. Het college van B en W heeft op 15 oktober 2024 besloten om de omgevingsvergunning te gaan verlenen. Ook in de Scheg-West wordt de grond bouwrijp gemaakt. Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk: de Raad van State heeft alle beroepen afgewezen.

Populaire wijk. In De Scheg komen ongeveer 1.400 woningen, een basisschool, een huisartsenpraktijk in een waterrijke en groene omgeving. 'In de Scheg kunnen weiland of kassen nog plaatsmaken voor huizen met een tuin. De meeste nieuwbouwprojecten vinden binnenstedelijk plaats waarbij de nadruk ligt op hoogbouw en het transformeren van kantoren of bedrijfspanden naar appartementen.De Scheg wordt vooral een gezinsvriendelijke wijk, waar met het toevoegen van een sociaal programma ook huurders met een lager inkomen een plek kunnen vinden' - zegt wethouder Floor Gordon.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.