Bijgewerkt: 15 juni 2024

Bestuurders Amsterdamse regio bezoeken Japan

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amsterdam
24-09-2012

Van 23 tot 29 september 2012 brengt een handelsdelegatie van de regio Amsterdam onder aanvoering van burgemeester Van der Laan (Amsterdam) en burgemeester Van Zanen (Amstelveen) een bezoek aan Japan.

De delegatie bezoekt verschillende Japanse bedrijven die zijn gevestigd in de Amsterdamse regio en organiseert investeringsseminars voor nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in Amsterdam. Op vrijdag 28 september brengen de burgemeesters een bezoek aan Sendai waar zij de stad de speciale Tohoku tulp aanbieden.

Bestuurders van de Amsterdamse regio brengen met enige regelmaat een bezoek aan Japan omdat er een sterke verbondenheid is tussen Japan en Amsterdam. Japan is na de Verenigde Staten, de grootste investeerder in de regio. Het begon in 1964 met de komst van de Bank of Tokyo naar Amsterdam en inmiddels zijn er 369 Japanse bedrijven gevestigd. Amstelveen heeft de grootste Japanse gemeenschap in Nederland en zelfs de op twee na grootste in Europa.

In de steden Osaka en Tokio organiseren de Bank of Tokyo, Mitsubishi UFJ, the Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en amsterdam inbusiness seminars om Japanse bedrijven te interesseren voor de Amsterdamse regio als vestigingslocatie. Naast het aantrekken van nieuwe bedrijven is er veel aandacht voor het behoud en uitbreiding van bestaande relaties. De delegatie bezoekt een groot aantal Japanse bedrijven die een vestiging hebben in Amsterdam zoals Teijin, Yakult, Canon, Ricoh, Sony Computer Entertainment en Nichirei.


Grotere kaart weergeven Sendai in Japan

Bezoek aan Sendai

Toen Japan in 2011 werd getroffen door een tsunami hebben de burgemeesters van Amsterdam en Amstelveen hun medeleven getoond door een aantal hulpacties te starten. Zij bezoeken daarom ook het getroffen gebied om de ontwikkelingen daar te zien. Zij ontmoeten daar mevrouw Okuyama, burgemeester van Sendai en bieden haar een tulp aan. De ‘Tohoku tulp’ is vernoemd naar het getroffen gebied. De tulpenbollen worden gepland bij een basisschool in Sendai.

Vijftig werken van Vincent van Gogh (1853-1890) uit de collectie van het Van Gogh Museum reizen momenteel in de tentoonstelling Van Gogh in Paris: New Perspectives ruim een jaar naar verschillende plaatsen in Japan en Zuid-Korea. De tentoonstelling is op dit moment te zien in Huis ten Bosch in Nagasaki en zal in 2013 te zien zijn in de stad Sendai. Een delegatielid van het Van Goghmuseum zal in Sendai een presentatie geven van de tentoonstelling.

Delegatie

De Amsterdamse delegatie bestaat uit personen uit het bedrijfsleven, de culturele sector en Japanse organisaties. Onder andere: Amsterdam Partners, het Van Gogh Museum, the Japan Chamber of Commerce, de Amsterdamse Kamer van Koophandel, ING, Food Valley, Bank of Tokyo, Mutsibishi UFJ, Schiphol en de NFIA gaan mee.

Andere programmaonderdelen zijn een ontmoeting van burgemeester Van der Laan met de gouverneur van Tokio om verdere samenwerking tussen de twee steden te verkennen, een receptie voor alumnileden van de International School of Amsterdam en seminars voor de Japanse reisindustrie om hen te informeren over de evenementen van  ‘Amsterdam 2013’.

Burgemeester Van der Laan lanceert samen met de Nederlandse ambassade de website www.nihonoranda.com . Op deze website staat 190 plaatsen in Japan die een historische relatie hebben met Nederland.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.