Bijgewerkt: 18 mei 2024

Betaalautomaten van detailhandelszaken gemanipuleerd

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
03-06-2011

Ondernemers: houdt controle op uw betaalautomaat!

Uit een aantal politieonderzoeken is gebleken, dat een criminele groepering op meerdere plaatsen in Nederland betaalautomaten van detailhandelszaken manipuleert. Deze groepering richt zich op winkels in de drukkere winkelstraten en bedrijven met veel aanloop, zoals bioscopen en tankstations.

Criminelen plaatsen een dummy betaalautomaat, waardoor bij elke transactie de magneetstrip en pincode van de bankpas automatisch worden gekopieerd en verstuurd. Na enige tijd worden met de verzamelde gegevens valse bankpassen gemaakt en worden de bankrekeningen geplunderd van klanten die in deze winkels klant zijn geweest.

pin Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Een persoonlijk identificatienummer PIN, is een geheim numeriek wachtwoord, gedeeld tussen een gebruiker en een computersysteem en daardoor wordt de gebruiker geverifieerd. De toegang wordt verleend, als de gebruiker de correcte PIN-codes intikt. Maar ondanks de naam, een PIN-code identificeert de gebruiker niet persoonlijk


De politie verzoekt ondernemers om de betaalautomaat indien mogelijk vast te zetten, of te beveiligen met een akoestisch signaal, zodra de betaalautomaat wordt losgekoppeld. Tevens luidt het advies de betaalautomaat consequent ná het sluiten van de winkel te controleren. Door het uitdraaien van de dagafsluiting ziet, men of de NAW gegevens en de totalen worden weergegeven.

Dit is niet mogelijk met een dummy betaalautomaat. Bij ontdekking, of vermoeden van skimming raadt de politie ondernemers aan direct contact op te nemen met de politie en de betaalautomaatleverancier. Daarnaast geeft de politie het dringende advies om zo spoedig mogelijk over te stappen naar het nieuwe pinnen.

De waargenomen werkwijze is, dat een winkelbediende, rond sluitingstijd, wordt afgeleid. Vervolgens wordt de betaalautomaat omgewisseld door iemand anders en wordt een dummy automaat geplaatst. De volgende dag, bij het openen van de winkel, wordt de gemanipuleerde betaalautomaat op dezelfde wijze teruggezet.

Het blijkt, dat criminelen winkels observeren om te kijken welk type betaalautomaat er staat, hoe druk het is en of de betaalautomaat is te manipuleren. Het gaat hier om niet EMV-betaalautomaten en die nog geen gebruikmaken van het nieuwe pinnen. Het nieuwe pinnen maakt betalen nog veiliger, omdat een chip minder gemakkelijk is te kopiëren dan de magneetstrip.

Dit maakt het frauderen met betaalpassen moeilijker. De politie merkt op, dat betaalautomaten van het type Ingenico Alphyra 6400 en de Verifone SC5000 vooral het doelwit zijn. Echter ook andere merken en typen betaalautomaten worden niet uitgesloten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.