Bijgewerkt: 26 maart 2023

Betaalbare glasvezel in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Breednet / Wikipedia
09-09-2008

Ondernemers van Amstelveen in het midden- en kleinbedrijf (MKB) en maatschappelijke instellingen ontvangen binnenkort een informatiepakket over de voordelen van een glasvezelaansluiting via BreedNet. De BreedNet campagne gaat op 15 september van start in Amstelveen. Op 30 september 2008 vindt bovendien een informatiebijeenkomst plaats in het raadhuis.

Breednet Amstelveen
(Breednet - 2008)

Het logo van Breednet


BreedNet brengt vraag en aanbod bij elkaar

Marktpartijen zoals KPN, Multikabel, @work en Casema leggen de glasvezelaansluitingen aan. Steeds meer bedrijven en instellingen willen een snelle internet- en dataverbinding. Bestaande verbindingen zijn vaak te langzaam. Glasvezel is tot 200 keer sneller dan kabel of ADSL. BreedNet biedt betaalbare glasvezel aan MKB-ondernemers en instellingen aan, en maakt gebruik van een open netwerk. Dit betekent een volledige vrije keuze in diensten. Bovendien kan iedereen diensten aanbieden via BreedNet zoals telefonie, internet, televisie, camerabewaking en ICT-beheer op afstand.

De gemeente Amstelveen en de projectorganisatie BreedNet werken samen in dit initiatief. Het is een project van Stichting iMMovator, in samenwerking met veertien gemeenten, waaronder Amstelveen, in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland .

Wethouder Economische Zaken in Amstelveen, Jan-Willem Groot is blij met dit initiatief: “Het is een mooie kans voor onze lokale ondernemers en instellingen om sneller en efficiënter hun werk te verrichten. Met Breednet krijgen de regio en Amstelveen een nieuw middel erbij om onze bedrijvigheid en instellingen te faciliteren en te stimuleren.”

Belangstellenden kunnen terecht

op een informatiebijeenkomst op 30 september van 17.30 tot 19.30 uur in de Raadzaal van het raadhuis (Laan Nieuwer-Amstel 1 in Amstelveen). Tijdens de informatiebijeenkomst zijn de infrastructuuraanbieders en de aanbieders van diensten aanwezig. Niek Niëns zal namens BreedNet een presentatie houden waarna er onder het genot van een drankje, vragen gesteld kunnen worden. Wethouder Groot zal de bijeenkomst openen.

Ondernemers en instellingen die interesse hebben kunnen op www.breednet.nl een postcodecheck doen en het glasvezelaanbod voor hun bedrijfslocatie zien. Daarnaast kunnen zij het beschikbare dienstenaanbod bekijken en hun interesse in een aansluiting kenbaar maken door het invullen van een intentieverklaring. De ondernemer of instelling krijgt daarna een offerte van de marktpartijen die de glasvezelaansluitingen aanbieden. Voor vragen over BreedNet, bel 0900-2100800 (lokaal tarief).

iMMovator Cross Media Network

Het project wordt uitgevoerd door stichting iMMovator Cross Media Network en wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van Economische Zaken in het kader van de stimuleringsregeling ‘Pieken in de Delta’. Daarnaast dragen ook de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, de veertien deelnemende gemeenten Haarlem, Zaanstad, Purmerend, Amsterdam, Hilversum, Almere, Lelystad, Amersfoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Ouder-Amstel, Diemen, Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam bij aan dit project.

Technische specificaties BreedNet

-100 Mbps of 1 Gbps Managed Ethernet glasvezelaansluiting. Geschikt voor het afnemen en leveren van ethernet en IP-diensten.

-Op de klantlocatie wordt een Ethernet-CPE (1) geleverd met minimaal 4 IEEE 802.1u Fast Ethernet (100 Mb) gebruikerspoorten.

-Tussen aansluitingen op BreedNet kunnen EVC’s (2) gemaakt worden. Deze EVC’s kunnen gebruikt worden om locaties van klanten onderling te koppelen of als verbinding tussen een klant en een dienstaanbieder.

-De BreedNet-aanbieders bieden verschillende kwaliteitsniveaus en bandbreedtes voor de EVC’s met een bijbehorend tarief. U kunt hierin een keuze maken.

-Hoge kwaliteitseisen voor uptime en hersteltijden bij een storing in de glasvezel. In de praktijk blijft de glasvezelaansluiting nagenoeg ongestoord functioneren.

(1) CPE = Customer Premises Equipment, ook wel glasvezelmodem genoemd.

(2) EVC = Ethernet Virtual Connection. In de praktijk worden hier ook wel de begrippen Virtual Local Area Network (VLAN) of VPN (Virtual Private Network) voor gebruikt.

Check it out: Postcode check

Glazvezel Amstelveen
(Wikipedia - 2008)

Een bundel optische glasvezels


Wat is glasvezel?

Glasvezel, ook fiberglass genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezel kan gebruikt worden als een medium voor telecommunicatie en netwerken, want het is flexibel en kan worden gebundeld als kabels. Het is vooral voordelig voor lange afstand communicatie, omdat het licht voortplant zich door de vezel met weinig signaal verzwakking vergeleken met elektrische kabels.

Multiplexing

Bovendien, de lichtsignalen in de vezel kunnen worden gemoduleerd met snelheden zo hoog als 40 Gb/ s en elke vezel kan vele onafhankelijke kanalen, elk met een verschillende golflengte van het licht (golflengte-divisie multiplexing).

Over korte afstanden, zoals netwerken binnen een gebouw, fiber bespaart ruimte in de kabelkanalen, omdat een enkele vezel kan veel meer gegevens versturen dan een elektrische kabel. Fiber is ook immuun voor elektrische interferentie, waardoor cross-talk tussen signalen in verschillende kabels is uitgesloten.

Hoewel glasvezel kan gemaakt worden van doorzichtig plastic, glas, of een combinatie van de twee, de vezels die gebruikt zijn in de lange afstand telecommunicatietoepassingen zijn altijd glas, vanwege de lagere optische signaal verzwakking.

Wat is Gb/s?

Gb/s ofwel Gigabit per seconde is een gangbare, maar niet gestandardiseerde schrijfwijze voor een in de computerindustrie gebruikelijke eenheid voor de snelheid van gegevensoverdracht. Met Gb/s wordt de snelheid aangeduid in miljarden (Giga in de betekenis van 1.000.000.000) bits per seconde.

Om de snelheden te vergelijken heeft een ADSL2+ verbinding een theoretische downloadsnelheid van 24 Mbit/s en een ADSL2 is dit maximaal 12Mbit/s (gegevens 2008).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.