Bijgewerkt: 25 juni 2024

Betalen, of geld ontvangen met QR-code

Nieuws -> Informatief

Bron: ING
07-04-2016

Vanaf 7 april 2016 kunnen klanten van ING als eerste Nederlandse bank, eenvoudig betalen, of geld ontvangen met hun smartphone door gebruik te maken van een QR-code in de Mobiel Bankieren app. Klanten konden bij ING al contactloos betalen of betalen via stembediening en vingerafdrukherkenning.

Hoe werkt het? Jeroen Losekoot, Manager Marketing Internet & Mobiel bij ING, legt uit hoe het werkt: “De klant maakt zelf in de Mobiel Bankieren app een betaalverzoek aan op zijn smartphone. De app genereert vervolgens een QR-code. De betalende partij scant vervolgens de QR-code in de Mobiel Bankieren app op zijn smartphone en bevestigt daarna de betaling met zijn mobiele pincode. Met deze toepassing maakt ING onderlinge betalingen met de Mobiel Bankieren App nog sneller en makkelijker.”

QR-code ook geschikt voor zakelijk gebruik. Ook voor zakelijke klanten biedt het gebruik van QR-codes mogelijkheden. Ondernemers kunnen gemakkelijk door een klant een betaling ter plekke laten doen, zoals bijvoorbeeld een glazenwasser, of kapster aan huis. “Steeds minder klanten hebben cash op zak, of aan huis en deze eenvoudige toepassing biedt een goed alternatief voor een snelle en makkelijke betaling”, aldus Losekoot.

Ambitie: bankieren nog makkelijker maken. “Door de toevoeging van betalen via de QR-code in onze app maken we weer een stap in onze ambitie om bankieren nog makkelijker te maken. Klanten kunnen vanaf nu snel onderling geld overmaken zonder invoer van een lang rekeningnummer door een betaalverzoek in de app aan te maken.” Losekoot vervolgt: “Onze QR-code is een SEPA (Single Euro Payments Area) compatible QR. Dit betekent concreet, dat iedere bank, als ze hun eigen bankieren app geschikt maken om QR-codes uit te lezen, betalingen op deze manier kunnen accepteren. We hanteren hier namelijk een universeel protocol.”

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

De QR-code van het adres van Amstelveenweb.com


QR code (afgekort van Quick Response Code) is het handelsmerk voor een soort van matrix barcode (of twee-dimensionale barcode) eerst ontworpen voor de automotive industrie in Japan. Een barcode is een door machine-leesbare optische label, dat informatie bevat over het artikel, waaraan het is bevestigd. Een QR code maakt gebruik van vier gestandaardiseerde codering modi (numeriek, alfanumeriek, byte / binair, en kanji) om efficiënt gegevens op te slaan; extensies kunnen ook worden gebruikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.