Bijgewerkt: 15 april 2024

Beter toekomstperspectief voor jongeren met een 'verleden'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-04-2021

Op woensdag 31 maart 2021 reikte Tjapko Poppens burgemeester vaan Amstelveen het spel ‘Strijden of snitchen, it's a serious game' uit aan Bert Kozijn, rector van het Hermann Wesselink College. Het spel is ontwikkeld door STRDR, een organisatie van jeugdigen met een verleden in de criminaliteit.

Aan de hand van hun waargebeurde levensverhalen worden jongeren bewust gemaakt van de risico’s van criminaliteit. De gemeente schenkt het spel aan alle Amstelveense middelbare - en MBO scholen, het jongerenwerk en de politie om het onderwerp onder jongeren bespreekbaar te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Bert Kozijn, rector van het Hermann Wesselink College en Tjapko Poppens burgemeester vaan Amstelveen met het spel 'Strijden of snitchen'


'Snitchen' oftewel verraden. Een term die leeft onder de jeugd. Snitch jij een vriend, dan ben je een verrader en wil niemand iets meer met je te maken hebben. Maar wat als een vriend een mes op zak draagt of drugs verhandelt op school? Voor jongeren is dit echt een dilemma. 'We zien steeds meer jongeren 'actief' worden en verstrikt raken in de mores van de straat. Veel jongeren realiseren zich niet hoe serieus de gevolgen kunnen zijn, ze spelen met hun toekomst... Daarom heet het spel 'it's a serious game'-zegt Martine Kroezen oprichter van de stichting STRDR.

Met dit spel kunnen scholen jeugdcriminaliteit op een laagdrempelige en interactieve wijze bespreekbaar maken. Doel is om jongeren bewust te maken van de risico’s van keuzes die zij maken. Het spel kan gespeeld worden tijdens de lessen burgerschap, maatschappijleer of via inloop bij het jongerenwerk.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens heeft Amstelveen jeugdveiligheid hoog op de agenda staan: 'Samen met de scholen werken wij aan preventie jeugdcriminaliteit en veiligheid op scholen. Gelukkig gaat het goed met de meeste Amstelveense jongeren, maar wij willen voorkomen dat jongeren in kwetsbare situaties terecht komen waarin zij verkeerde keuzes maken. Dit spel helpt scholen om jongeren weerbaar en bewust te maken.' Meer informatie over STRDR is te vinden op www.STRDR.nu.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.