Betere zorg en ondersteuning voor ouderen in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
31-03-2025
Het aantal flats in Amstelveen, waar ouderen betere zorg en ondersteuning krijgen wordt uitgebreid. “We zorgen ervoor dat zij langer zelfstandig in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, ook als de vraag naar zorg toeneemt”, zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn.
Op dit moment zijn er twee zogenoemde ‘Lang Leven Thuisflats’ in Amstelveen. Het gaat om de Dignahoeve/Zeelandiahoeve in Westwijk en de Kastanjeflat in Keizer Karelpark. Het Rijk heeft extra middelen beschikbaar gesteld om het aantal flats in de Amstellandregio uit te breiden naar zeven. Van de vijf nieuwe locaties in de regio komen er in Amstelveen nog twee bij. Op dit moment is nog niet bekend welke locaties dit zijn. Hier gaat een zorgvuldig proces aan vooraf.

(Foto Gemeente Amstelveen - 2025)
Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Amstelveen (met rode stropdas), Flora Breemer (PvdA) lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid Amsterdam, Willem Kikkert (D66) wethouder van Aalsmeer en José de Robles wethouder Zorg van Uithoorn. Ze spraken onder anderen met Daniëlle de Boer Langer Thuiscoach van Participe Amstelland, de projectleiders en de bewoners voor de Kastanjeflat in Amstelveen op vrijdag 28 maart 2025
Zorg op maat, activiteiten en ontmoetingsruimten. De ‘Lang Leven Thuisflats’ zijn bestaande gebouwen. Elke flat heeft een vast team van medewerkers van de woningcorporaties en zorg- en welzijnsmedewerkers. Het team werkt nauw samen met de bewoners om de flat en de omgeving zo seniorvriendelijk mogelijk te maken. Fysiek toegankelijk, veilig, met zorg op maat, leuke activiteiten en gezellige ontmoetingsruimten. Zo ontstaat een gemeenschap waar ouderen nog lang en met veel plezier kunnen wonen. “Door het verdwijnen van bejaardentehuizen is hier een enorme behoefte aan ontstaan”, zegt Van Ballegooijen. “Met de Lang Leven Thuisflats komen we hieraan tegemoet.”
Flatcoach. Een essentieel onderdeel is een flatcoach die samen met bewoners kijkt waar ze tegenaan lopen in het dagelijks leven. “Zo achterhalen we wat er nodig is om zo prettig mogelijk zelfstanding in de eigen omgeving te blijven wonen”, zegt Langer Thuiscoach Daniëlle de Boer. “De bewoner is hierbij in de lead.”
Een voorkeursaanbieder zorg. Hoewel het iedereen in de flat vrij staat een eigen zorgaanbieder te kiezen of te houden, is het streven in een Lang Leven Thuisflat om één vaste aanbieder te hebben. Dit zorgt voor meer bekende gezichten, meer sociale samenhang tussen de bewoners en het is efficiënter.