Bijgewerkt: 26 mei 2024

Bevrijdingsdag 2024 gevierd op Dorpsplein van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Stichting Amstelveen Oranje/Amstelveenweb
07-05-2024

Op zondag 5 mei 2024 werd in Nederland het einde van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog gevierd met Bevrijdingsdag. Het is een feestdag in Nederland. De vieringen zijn gekoppeld aan herdenkingen die zijn geïnitieerd door de Nationale Dodenherdenking, de nationale dag van rouw op 4 mei.


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Rond 14.30 uur is het nog erg stil op het Dorpsplein in het Oude Dorp van Amstelveen


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Op 5 mei vierde Amstelveen Bevrijdingsdag met een dag vol activiteiten om samen de vrijheid te vieren. Op het dorpsplein in het Oude Dorp organiseerde de Stichting Amstelveen Oranje een middag vol festiviteiten, activiteiten en toegankelijk voor alle leeftijden.


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

DJ-Appelmoes, ook wel Ernst-Jan Wilhelmis genoemd maakt wat sfeer op het plein met gezellige muziek

Op een groot podium draaide  Ernst-Jan Wilhelmis oftewel DJ-Appelmoes muziek waarbij hij soms ook het publiek probeerde te laten meezingen. Er was een terras opgezet met tentdoek erboven, dat mocht het regenen men toch lekker droog bleef. Daarnaast was een tent waar men allerlei snacks kon kopen en aan de andere kant stond ijskraam Lex waar iedereen gratis een ijsje kon halen. Dat deed men natuurlijk graag want langzaam maar zeker kwam de zon goed door en konden de mensen lekker zonder jas op het plein vertoeven.  


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

In afwachting van de festiviteiten is het goed toeven op het bankje van de Potterie-Galerie samen met Lidy Leegstra

Elk uur was er wel wat te doen en zo begon de middag met  een Workshop:  Schorten voor de Vrijheid. Jonge kinderen mochten onder leiding een schort versieren en een jury bepaalde aan het eind van de workshop wie de derde, tweede en eerste prijs hadden verdiend. Alle kinderen die hadden deelgenomen mochten het podium beklimmen en klappen toen de jury de namen van de winnaars en prijzen voorlas.


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Hier staan twee heerlijke stukjes taart op een liefhebber te wachten

Het volgende programmapunt was de taartenbak wedstrijd in het kader van ‘Taarten voor Vrijheid’, maar helaas was er slechts één taart binnen gekomen. Omdat men natuurlijk wel taarten wilde proeven, besloot banketbakker Prenger zelf maar twee taarten aan te leveren. Dat was plezierig want toen konden veel mensen een stukje taart proeven. Het dametje dat de taart had ingeleverd kreeg de prijs voor lekkerste taart en zodoende een mooie grote beker overhandigd. Ze was er stil van.


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

De jury van de bakwedstrijd: eigenaar Steve Bouman van Patisserie Prenger en Sandra van Engelen


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

De grote beker staat al klaar voor de winnaar van de bakwedstrijd

Het was een komen en gaan op het Dorpsplein, de ene keer stonden er veel mensen, dan weer veel kinderen die van de DJ lekker op het podium mochten dansen. Toen was het tijd voor Salsa les en gaven instructeurs van de Salsa Flamingogroep instructies aan de liefhebbers die mee wilden dansen hoe zij de bewegingen en stappen moesten maken. Dat was erg leuk on te zien en tot slot dansten geroutineerde salsa dansers op het podium, waarbij je wel kon zien dat zij al goed getraind waren.


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Het publiek krijgt les in Salsa dansen


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Gelukkig is het prachtig weer en staat het plein vol gezellige mensen

Het laatste programmapunt van de middag waren ‘ Zingende Kapsters’. Het duurde lang voor ze kwamen, want ze waren op een bevrijdingsfeest in Leeuwarden geweest, dus dat was wel even een eindje rijden naar Ons Dorp! Eenmaal aangekomen in hun grote stinkende jeep - 'Swing the mood' - werd alles klaargezet en zongen ze er weer vrolijk op los. Na hun optreden kon men desgewenst met één van hen op de foto in de auto.


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

De Zingende Kapsters doen hun best, maar het publiek swingt niet erg mee


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Zo te zien hebben deze mensen het erg gezellig, maar ja wanneer niet, zo samen met Anne en Lidy voor hun Potterie-Galerie?!

De redactie van Amstelveenweb vond het mooi geweest en ging huiswaarts, maar er was voor de liefhebber natuurlijk nog een belangrijk avondprogramma. Ten eerste de vrijheidslezing door Natascha van Weezel ‘Vrijheid of Vrede’ waar men in museum JAN naar kon luisteren.


Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Samen met een een lid van de atletiekvereniging Martinus ontsteekt Tjapoko Poppens het bevrijdingsvuur

Rond 19 uur 30 kwamen de lopers van de Atletiekvereniging Martinus met het Vrijheidsvuur het plein op en werd de fakkel overgedragen aan de burgemeester van Amstelveen,  Tjapko Poppens. Met de fakkel ontstak hij het Bevrijdingsvuur en kon het muziekspektakel op het dorpsplein beginnen. Meestal is het andersom en begint de Amstelveense bevrijdingsdag met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Het is de redactie niet duidelijk geworden waarom dit is omgegooid, maar in ieder geval was het toch een leuk bevrijdings-dorpsfeest. Uiteindelijk keerde langzaam maar zeker rond 22.30 uur de rust op het plein weer.
De capitulatie en Bevrijding
Op 4 mei 1945 ondertekende een Duitse onderhandelingsdelegatie onder leiding van Hans-Georg von Friedeburg de gedeeltelijke overgave van de Wehrmacht voor Noordwest-Duitsland, Denemarken en Nederland namens de laatste Reichspresident Karl Dönitz, die eerder naar Flensburg-Mürwik was overgelopen. met de laatste Reichsregering. De verklaring van overgave werd afgelegd aan de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery in het tactische hoofdkwartier van de Britse troepen op de Timeloberg bij Wendisch Evern bij Lüneburg.


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

De banners van de Bevrijding in de kleuren van de Nederlandse vlag

Het zou echter pas op 5 mei om 8.00 uur in werking moeten treden. Op 5 mei onderhandelden de Canadese generaal Charles Foulkes en de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz in aanwezigheid van Prins Bernhard als commandant van de binnenlandse strijdkrachten over de overgave van de Duitse troepen in Nederland in de ruïnes van het grotendeels gebombardeerde Hotel de Wereld in Wageningen. Blaskowitz slaagde er uiteindelijk in om ervoor te zorgen dat de Duitse troepen ongehinderd konden interneren in Oost-Friesland, nadat hij had gedreigd dat anders grote delen van het land zouden worden overspoeld met zeewater. De volgende dag, 6 mei 1945, werden in de aula van de landbouwschool vlakbij het hotel de voorbereide overleveringsvoorwaarden voor het gebied van het “Reichscommissariaat der Nederlanden” ondertekend. – Zowel het Canadian War Museum in Ottawa als het Museum de Casteelse Poort in Wageningen beweren eigenaar te zijn van de vulpen die Foulkes gebruikte om de documenten te ondertekenen.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.