Bijgewerkt: 2 maart 2024

Bevrijdingsdag op 5 mei 2023 in het Oude Dorp

Nieuws ->

Bron: NHNieuws/Amstelveenweb
07-05-2023

Vrijdag 5 mei 2023 werd weer de Bevrijding gevierd in Amstelveen, met name in het Oude Dorp. Daar was een grote tent opgezet waar de burgers van Amstelveen konden zitten en wat met elkaar praten en daarnaast was een kleine partytent geplaatst voor de taartenbakwedstrijd. Het begon in de middag helaas te regenen, lange flinke buien heel ellendig, niet alleen voor de mensen die gezellig deze dag met elkaar wilden doorbrengen, maar ook voor Amstelveenweb.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De muziektent op het Dorpsplein in het Oude Dorp van Amstelveen

Van 15.00 tot 16.30 uur heeft een redactie lid staan filmen, soms onder de tent, soms onder de paraplu. Het mocht niet baten, de regen droop van de partytent niet alleen op de cameravrouw maar ook op de camera. Door vocht in essentiële delen van de videocamera zijn de beelden niet vastgelegd. Een grote teleurstelling. Dus eerst maar een verslag zonder foto’s van de middag op het Dorpsplein.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

DJ 'Appelmoes' entertaint de mensen met praatjes en muziek

De taarten met het thema: ‘Taarten voor Vrijheid’ mochten tussen 15:00 en 15:30 uur ingeleverd worden. De thuisbakkers kwamen met hun taarten door de regen aangehold en gelukkig ging dat alles goed.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De 'Swing the Mood' legerwagen van de Zingende Kapsters

Behalve de taartenwedstrijd was er door Stichting Amstelveen Oranje een leuk programma in elkaar gezet, namelijk weer gezellig zingen en dansen met de Zingende Kapsters ‘Swing the Mood’. Dat gebeurde in eerste instantie niet want ineens zo tegen half vier in de middag, begon het te bliksemen en donderen en moest alle elektra losgekoppeld worden van de installaties. De Zingende Kapsters zat dus lekker in hun bus, het publiek stond onder paraplu’s en de mensen van de pers probeerden met paraplu toch nog wat opnames te maken. Van het afdak van de partytent met taarten stroomde het water in de nekken van de mensen die daar probeerden nog iets van de taarten te zien.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2018)

Foto van de Zingende Kapster van 5 mei 2018 in de Stadstuinen van Amstelveen, in legerkostuum

Gelukkig hield de bliksem het snel voor gezien en kon DJ ‘Appelmoes’ weer gezellige muziek draaien om de sfeer erin te houden. Een deskundige jury van Patisserie Prenger beoordeelde ondertussen de taarten door zorgvuldig overal een hapje van te nemen. DJ Appelmoes had bedacht dat de Zingende Kapster niet voor hun auto, maar op het muziekpodium konden gaan zingen tot grote vreugde van het publiek. Dat was een gouden greep, want de sfeer kwam er door deze twee vrolijke dames meteen in ondanks regen, regen en regen. De mensen swingden en dansten mee en de dames zongen dat het een lieve lust was. Ze zongen ook iets over de zon en ja hoor dat hielp, want toen de uitslag van de top drie beste ‘Vrijheidsbakkers’ bekend werd gemaakt, was het droog. Tot grote spijt van de redactie van Amstelveenweb bleek dus achteraf dat de videocamera het had begeven dus de uitslag is niet op beeld.

Hier een korte video van NH Nieuws over de taarten en enkele deelnemers

Steve Bouman van Patisserie Prenger complimenteerde alle deelnemers over het niveau van hetgeen was gebakken. Hij zei dat het een mooie opkomst was en dat hij ook echt niet meer taarten had kunnen proeven. DJ ‘Appelmoes’ vroeg daarom een applausje voor alle taartenbakkers. Voordat Steve de eerste drie winnaars bekend maakte zei hij nog dat zij als jury zich niet alleen hebben laten leiden door het uiterlijk, maar ook door de smaak en op basis van die combinatie heeft de beoordeling plaatsgevonden. Over nummer drie zei hij dat het een mooie taart was, mooie kleurstellingen en dat er ook goed aan het thema was gehouden, creatief en dat er twee smaken cake in zaten, daarom kregen Shiva en Ivo de derde plaats toebedeeld.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ivo en Shiva hebben de derde prijs gewonnen met hun heerlijke taart

De taart voor de tweede plaats sprong er ook uit, de noten in de taart waren precies goed gebrand en de taart was goed gebakken, daarom kreeg Inge een beker voor de tweede plaats met haar carrot cake (worteltaart). De eerste plaats was voor de jury al vrij snel duidelijk, de smaak was super goed en aan het uiterlijk was echt veel aandacht besteed en dat was de molen.  Pratibha won hiermee de eerste plek en kreeg ook een grote beker overhandigd. Niet helemaal eerlijk want zij bleek een gecertificeerde bakker te zijn! Jammer voor de anderen. De andere bakkers kregen als troost een oorkonde en kon iedereen die er was van de taarten proeven.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Pratibha won de eerste prijs met de 'Molentaart', maar niet helemaal fair omdat zij een gecertificeerde taartenbakker is

In de mooie wagen met ‘Swing the Mood’ van de zingende kapsters kon men samen met één van hen op de foto, die niet eens betaald hoefde te worden. Dat had Amstelveen Oranje verzorgd en was natuurlijk een heel leuk cadeau/aandenken.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De zon is eindelijk weer doorgebroken en de Zingende Kapsters wachten op mensen die met hen op de foto willen

Ondertussen zorgde DJ ‘Appelmoes’ weer voor gezellige meezing muziek en kwam het zangduo ook nog een keer terug. Rond 18.00 uur was het middagprogramma afgelopen. Gelukkig dat de zon was teruggekeerd en in dit heerlijke weertje kon iedereen op het plein weer gezellig met elkaar dansen, zingen, praten, hapje eten terwijl de muziek bleef doorspelen. Om 19.00 uur hield David Serphos in Museum JAN een Vrijheidslezing met als titel ‘Bevrijdingsdag of Dag van de Vrijheid’? Hierin zette hij vrijheid in het perspectief van bevrijding. De De Vrijheidslezing in Museum JAN kunt u hier lezen en beluisteren.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

David Serphos houdt zijn Vrijheidslezing in Museum JAN


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Het wachten is op de fakkel die naar het Dorpsplein gebracht wordt door de Atletiekvereniging Startbaan


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Wethouder Adam Elzakalai en zijn partner zijn wachtende tot de fakkel op het plein arriveert


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ook anderen staan te wachten op de atleten


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Hans Bulsing VVD (voormalig raadslid) midden op de foto is er maar bij gaan zitten

Nadat deze zeer interessante speech was afgelopen, was het tijd om de lopers van de Atletiekvereniging Startbaan op het Dorpsplein te verwelkomen. De leider droeg de fakkel met het bevrijdingsvuur en achter hem aan kwam een prachtige knalrode sportwagen met zangeres Joke de Kruijf. Zij zong meteen een inleidend lied waarna de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, de fakkel kreeg aangeboden waarmee hij de Amstelveense bevrijdingsvlam ontstak.Een stukje video dat met wat haperingen gered kon worden van het verregende kortsluitende video apparaat in de avond
Het ontsteken van de Bevrijdingsvlam


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De Fakkeldrager komt het Dorpsplein op


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Joke de Kruijf wordt verwelkomd door Burgemeester Tjapko Poppens


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Wilbert Hartman van Stichting Amsteveen Oranje vertelt over de route die de atleten hebben gelopen met de fakkel brandend ondanks de enorme regenval


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Burgemeester Tjapko Poppens spreekt de mensen toe inzake Bevrijding


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Burgemeester Tjapko Poppens ontsteekt de Amstelveense Bevrijdingsvlam

Toen begon een groots muziekspektakel met Joke die heel wat liederen ten gehore bracht terwijl sommigen aan de vrijheidsloop rondom het Oude Dorp begonnen en rond half elf in de avond was het programma ten einde.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Joke de Kruijf begint aan haar optreden nadat de Bevrijdingsvlam is aangestoken

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.