Bijgewerkt: 3 december 2021

Bewoners en projectontwikkelaar ontwikkelen gebied in Zonnestein

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-07-2014

Amstelveen is één van de eerste gemeenten in Nederland die meedoet aan een landelijk project, waarbij bewoners en projectontwikkelaar samen de mogelijkheid krijgen om een gebied te ontwikkelen. De keuze is gevallen op locatie Zonnestein. Kavel Zonnestein 64/hoek met Tulpenburg ligt al enige tijd braak; op nr. 66 staat een gymzaal. Het college van B en W besloot dit op 30 juni 2014 en informeerde omwonenden en raadsleden. De gemeente treft voorbereidingen voor aanbesteding van dit project. Dit vergt enige tijd. Naar verwachting weten omwonenden eind van het jaar, welke rol zij kunnen spelen.


Grotere kaart weergeven Zonnestein 66 in Amstelveen


Normaal gesproken bepaalt de gemeenteraad aan het begin van gebiedsontwikkeling de ruimtelijke mogelijkheden en regels. Nu gaat de gemeente beide locaties in het najaar aanbesteden zonder, dat er vooraf regelgeving is opgesteld. De gemeente selecteert de projectontwikkelaar op twee criteria: een bieding op de vooraf bepaalde minimale grondprijs en een plan van aanpak voor het betrekken van de buurtbewoners. Dit laatste telt zwaarwegend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Peter Bot (BBA), wethouder Ruimtelijke ordening


Wethouder Peter Bot (BBA) verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening: “Dit is een ultieme vorm van participatie van bewoners. De projectontwikkelaar gaat in gesprek met omwonenden en samen komen zij tot een bouwplan, dat op voldoende draagvlak kan rekenen. Een hele uitdaging. Een aantal jaren geleden struikelde een bouwplan voor woningen aan Zonnestein 64 (voormalig kinderdagverblijf) door bezwaren van omwonenden.

Eerdere plannen voor woningbouw aan Zonnestein 66 zijn ook gestopt. We maken nu een nieuwe start. Op beide locaties komen in principe woningen, maar hoe het plan er precies uit komt te zien, staat helemaal open. Dat is aan projectontwikkelaar en bewoners. Deze aanpak past ook volledig in ons collegeprogramma, waarbij we ruimte willen geven aan inwoners en ondernemers”.

Het landelijke Actieteam Ontslakken Gebiedsontwikkeling begeleidt de gemeente. Dit actieteam maakt deel uit van de Actieagenda Bouw en is een gezamenlijk initiatief van ministeries, bedrijven en kennisinstellingen. 16 gemeenten gingen Amstelveen voor.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS