Bijgewerkt: 22 januari 2025

Bewonersagenda klimaatadaptatie 2024 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-02-2024

Op 18 juli 2023 heeft u een Raadsbrief ontvangen over de stand van zaken met betrekking tot het Actieplan Klimaatadaptatie Amstelveen 2021 - 2026. (pdf 73 pagina’s) Onderdeel van dit Actieplan is de Bewonersagenda klimaatadaptatie. Met deze brief informeren wij u over de acties, projecten en onderzoeken die zijn opgenomen in de Bewonersagenda klimaatadaptatie 2024.




Acties Bewonersagenda klimaatadaptatie 2024. Een belangrijk deel van de klimaatopgave in Amstelveen ligt op particulier terrein. Met de Bewonersagenda klimaatadaptatie wil de gemeente bewustwording en actiebereidheid stimuleren onder inwoners en (maatschappelijke) organisaties. De afgelopen twee jaar zijn verschillende acties opgestart in het kader van de Bewonersagenda, zoals de website Amstelveen Rainproof en de aanleg van een voorbeeldtuin bij Atelier 2005.

In 2024 gaan we hier met frisse energie mee verder. Een aantal succesvolle acties zetten we voort en breiden we uit, zoals het NK Tegelwippen en de subsidie Groen op gebouwen. Daarnaast pakken we een aantal nieuwe acties op. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de behoeften en belevingswereld van de inwoner en duurzame samenwerking met (maatschappelijke) organisaties.

Waar zet de gemeente in 2024 op in? In 2024 voeren we de volgende acties uit: Deelname landelijke campagnes: NK Tegelwippen, Maai Mei Niet, Nationale Klimaatweek Om inwoners en organisaties te activeren om zelf aan de slag te gaan, gaan we deelnemen aan diverse landelijke campagnes. In 2024 doen we weer mee met het NK Tegelwippen, met als doel om nog meer te vergroenen in particuliere tuinen dan in 2023. Hiervoor breiden we onze activiteiten uit. Dit doen we onder andere door de communicatie richting bewoners te verbeteren en deelnemers een plant mee te geven om de verwijderde tegels direct te kunnen vervangen met groen. Om het aantal verwijderde tegels te vergroten, benaderen we actief scholen, ondernemers en andere organisaties met een groot verhard terrein om te vragen of ze willen deelnemen. Ook kijken we binnen de gemeente bij welke projecten in de openbare ruimte kansen liggen om tegels te verwijderen en om te vormen naar groen.

In het voorjaar sluiten we aan bij de landelijke campagne Maai Mei Niet. In maart, april en mei maait de gemeente op aangewezen locaties minder om de biodiversiteit te bevorderen. Om inwoners hiervan bewust te maken en hen aan te sporen in eigen tuin maatregelen te treffen, organiseren we een communicatiecampagne hieromheen, met onder andere informatiebordjes op locatie, het uitdelen van bloemzaadjes, en een winactie.

In het najaar besteden we tijdens de Nationale Klimaatweek aandacht aan het thema (grond)wateroverlast, wat in deze tijd van het jaar een actueel thema kan zijn. Naast een communicatiecampagne organiseren we rondom deze week opnieuw een regentonnenactie, aangezien deze eerder erg succesvol was.

<


Meekoppelen met diverse vergroeningsprojecten. Er staan in 2024 verschillende vergroeningsprojecten gepland waarbij inwoners en scholen betrokken zijn. In het kader van het project Groen moetje Doen 2.0 worden in 2024 verharde locaties vergroend die zijn aangewezen door bewoners. Ook wordt er in 2024 een aantal schoolpleinen (onder andere de pleinen van basisschool Elif en Amstelland Internationaal School) omgevormd naar aanleiding van de uitvoering van de motie groenblauwe schoolpleinen. De realisatie van een groene pergola nabij het Stadshart is momenteel in voorbereiding. Deze projecten zijn inspirerende voorbeelden van wat de gemeente allemaal doet op het gebied van klimaatadaptatie en wat inwoners en organisaties zelf kunnen doen. Vanuit de Bewonersagenda nemen we deze projecten daarom goed mee in de PR en communicatie, en kijken we waar kansen liggen voor het meekoppelen van andere acties.

Promotie subsidies en regelingen. Inwoners en andere partijen in Amstelveen kunnen gebruik maken van verschillende subsidies en regelingen om hun privéterrein klimaatbestendig te maken (onder andere de subsidie Groen op gebouwen, de regeling geveltuinen). De afgelopen jaren is hier al veel gebruik van gemaakt. Om een nog groter en breder publiek te bereiken, besteden we meer aandacht aan de promotie van de subsidies en regelingen. We richten ons hierbij vooral op partijen waar veel winst te behalen valt, zoals ondernemers (bijvoorbeeld door een speciale informatieavond te organiseren).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Winkels in het Winkelcentrum Stadshart Amstelveen in februari 2024

Opleiding tot ambassadeur groene, klimaatbestendige tuinen in samenwerking met waterschap Amstel, Gooi en Vecht. In samenwerking met waterschap Amstel, Gooi en Vecht bieden we een opleiding aan tot ambassadeur op het gebied van groene, klimaatbestendige tuinen. De opleiding is bedoeld voor o.a. projectleiders binnen de gemeente, maar ook medewerkers van andere organisaties (zoals woningcorporaties) die veel kunnen betekenen voor klimaatadaptatie in hun werk. Deelname is vrijwillig. Met de opleiding werken we toe naar een ambassadeursnetwerk van vakkundigen die zich vanuit hun huidige rol ook goed kunnen inzetten voor een klimaatbestendige omgeving.

Acties rondom hittestress. In 2023 is een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen en aanpak van hittestress in de buurt van zorginstellingen, waaruit verschillende aanbevelingen zijn voortgekomen. In 2024 onderzoeken we met deze zorginstellingen welke maatregelen kunnen worden opgepakt en welke bijdrage de gemeente hier mogelijk aan kan leveren.

Om hittestress daarnaast beter op de kaart te zetten in de gemeente, organiseren we een bewustwordingscampagne om inwoners te informeren over de gevolgen van hittestress. De focus ligt hierbij op wat inwoners zelf kunnen doen om hittestress in hun directe omgeving te beperken. Speciale aandacht gaat uit naar het bereiken van doelgroepen zoals zorginstellingen en scholen. De precieze vorm van de campagne wordt momenteel uitgewerkt.

Website Amstelveen Rainproof. Om inwoners te informeren over klimaatadaptatie, maakt de gemeente al enkele jaren gebruik van de website Amstelveen Rainproof. Hierop is veel informatie te vinden, zoals mogelijke maatregelen voor in de tuin, nieuws over projecten en acties van de gemeente en een overzicht van subsidies. In 2024 gaan we de klimaatadaptatiepagina actualiseren. Ook zorgen we ervoor dat het thema klimaatadaptatie goed wordt geïntegreerd in de nieuwe gemeentewebsite die momenteel wordt ontwikkeld.

Inspelen op initiatieven.   Naast de bovenstaande acties zijn we gedurende het jaar alert op goede initiatieven van inwoners en organisaties, zodat we hier zo veel mogelijk op kunnen inspelen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.