Bijgewerkt: 25 juni 2022

Bezit alcohol op openbare plek is strafbaar onder 16 jaar

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
16-12-2012

Vanaf 1 januari 2013 zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als zij op een openbare plek op straat, in een café, park, stationshal, enz. alcohol bij zich hebben. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) start maandag 17 december 2012 een campagne met de titel 'Alcohol bij je? Komt je duur te staan.' Daarmee worden jongeren en ouders geïnformeerd over deze maatregel uit de nieuwe Drank- en Horecawet.

van Rijn Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Martin van Rijn, (PvdA) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Staatssecretaris Van Rijn: 'Alcohol is schadelijk voor jongeren. Het heeft een negatief effect op de ontwikkeling van hun hersenen en andere organen. De kans op alcoholvergiftiging is groter voor jongeren. Bovendien is er vaak sprake van overlast van jongeren onder invloed van alcohol.'

Of het nu gaat om bier, wijn, mixdrankjes, of sterke drank, in alle gevallen zijn jongeren strafbaar en kunnen ze van politie of buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente een boete van 45 euro krijgen. De Drank- en Horecawet is aangescherpt om jongeren beter tegen de schadelijke gevolgen van alcohol te beschermen. Ook kunnen gemeenten en de politie overlast door alcoholgebruik beter bestrijden met deze maatregel. In het regeerakkoord is afgesproken om de leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van alcohol te verhogen naar 18 jaar.

Vanaf maandag 17 december verschijnen er advertenties in dagbladen en op het internet. Omdat veel jongeren op Facebook te vinden zijn, wordt daar een speciaal ontwikkeld spel ingezet vanaf 20 december 2012. Na de Kerst pakken alle supermarkten groot uit met de verspreiding van miljoenen flyers.

Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het Trimbos-instituut heeft allerlei materialen ontwikkeld voor professionals. Gemeenten, GGD-en en instellingen voor verslavingszorg gebruiken de materialen om ouders en jongeren te informeren, bijvoorbeeld via scholen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.