Bijgewerkt: 25 juni 2022

Bezoek aan de Amsteltuin en het Bijenpark Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
14-06-2022

Tijdens de Amstellandag 2022 bezocht de redactie van Amstelveenweb wijngaard De Amsteltuin gelegen aan de Langs de Akker 5 in Amstelveen. Jan Schake de voormalige eigenaar van De Amsteltuin maakte zijn producten limoncello en orancello bekend en de bezoekers konden beide smaken proeven.

Wat is Limoncello?
Limoncello is een Italiaanse citroenlikeur die hoofdzakelijk wordt geproduceerd in Zuid-Italië, met name in de streek rond het Sorrentijnse schiereiland en de kust van Amalfi. In Noord-Italië wordt de likeur vaak limoncino genoemd. Het is de op één na populairste likeur in Italië en wordt traditioneel gekoeld geserveerd als spijsvertering bevorderende drank na het eten. Het is ook een populaire zelfgemaakte likeur, met verschillende recepten beschikbaar online en bij de meeste slijterijen. Limoncello wordt gemaakt van de schil van citroenen en ziet er gewoonlijk wat troebel uit, dat te wijten is aan de aanwezigheid van kleine druppeltjes etherische olie in de drank. Orancello is, de naam zegt het al, sinaasappellikeur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Amsteltuin


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Amsteltuin bezoekers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Jan Schake limoncello producent in Weesp laat bezoekers zijn zelf gemaakte drank proeven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tim Castricum van de Naeckte Brouwers geeft uitleg over het druivenbier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het hoofdgebouw van de Amsteltuin met een leeg terras.
De bezoekers kunnen zelf wijn of een borrelplankje kopen in de winkel en plaatsnemen op één van de zitjes in de tuin

Op ambachtelijke wijze worden zeer zorgvuldig de schillen van de vruchten met de hand geschild. Deze schillen worden gedurende een week in 96% alcohol gedompeld. Deze optimale extractie leidt tot een optimale opname van smaken en geuren van de vruchten. Tenslotte wordt een bepaalde hoeveelheid suikerwater toegevoegd, waardoor na nog een week de Limoncello of Orancello kan worden gebotteld en een drank klaar is met 32% alcohol. De flessen hebben een inhoud van 500 ml en kunnen het beste bewaard worden in de vriezer. De likeur kan op deze wijze langdurig worden bewaard.Naast Jan Schake stond Tim Castricum de PR-man van de Naeckte Brouwers hun wijnsmaak bieren bekend te maken. In het najaar van 2021 is een bijzondere samenwerking ontstaan in Amstelveen. De liefde voor bier en wijn heeft Naeckte Brouwers aangezet tot het schrijven van recepten voor zogenoemde Grape Ales. 'Met de wens om steeds duurzamer te worden, ligt ook lokale samenwerking ons aan het hart. Logischerwijs kwamen we uit bij Wijngaard de Amsteltuin. Er is meegeholpen bij het oogsten van de druiven en na het persen is het residu gebruikt om in het bier te macereren en het te laten vergisten tot twee verschillende Grape Ales' aldus Tim.

Amstelveense Grape Ale oftewel Druivenbier
Voor de rode Amstelveense Grape Ale is gekozen voor het druivenras Pinotin met blauwe druiven. Pinotin is verwant aan de Pinot Noir en geeft de rode Grape Ale een dieprode tot paarse kleur en een volle geur van rood fruit, zwaarte kersen en heeft een ietwat wrange smaak, doch niet te complex. De aardse, haast boerse, aroma’s en smaken komen door de vergisting met de van nature op de druivenschillen aanwezige ‘wilde’ gist- en andere microculturen.

De witte Amstelveense Grape heeft een vergisting ondergaan met de roze druif Souvignier Gris. Dit vrij onbekende druivenras is verwant aan Cabernet Sauvignon. Het donkerblonde bier heeft de frisse geur van druiven, meloen en kweepeer. De smaak is subtiel kruidig, aards, droog en heeft een lichte complexiteit door de natuurlijke vergisting.

De huidige eigenaars van de Amsteltuin waren natuurlijk ook aanwezig en gaven rondleidingen in de tuin en de kelder waar de wijn wordt gemaakt. Men kon drie soorten wijn proeven à € 10,-  met daarbij eventueel een borrelplankje, ook à € 10,-. Helaas was er tijdens het bezoek geen gezellige sfeer gecreëerd door bijvoorbeeld een vrolijk muziekje en het was voor onbekenden niet echt duidelijk wie je nu aan kon spreken. Voorheen hadden de medewerkers een herkenbaar poloshirt en wist je wie je wat kon vragen. In ieder geval smaakte de 32% Orancello heerlijk en huppelde de redactie naar de overkant van Langs de Akker voor een bezoek aan het Bijenpark Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De ingang van de Bijenpark Amstelland


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Veel bezoekers kwamen naar het bijenpark


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Voorjaarshoning


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Deze verkoper van de Voorjaarshoning heeft al snel heel wat afnemers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De bijenkasten van de Imkervereniging Amstelland. De exacte datum van oprichting van de Bijenhouders vereniging Nieuwer-Amstel en omstreken, zoals de vereniging voor 1978 werd genoemd, is niet bekend. Er wordt uitgegaan van de maand maart in
het jaar 1931. De bijenvolken werden in die tijd grotendeels nabij de eigen woning gehouden.
Pas in 1959 kreeg de vereniging een eigen parkje


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het is lekker warm weer, dus de bijen zijn erg actief in de tuin en bij de kasten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

In het bijenpark zijn speciale bloemenplanten geplaatst, die de bijen erg aantrekkelijk vinden

Bijenpark Amstelveen
Het was opvallend druk bij het bijenpark, waar vooral veel jonge kinderen met hun ouders kwamen om over het bijenleven te leren. De Imkervereniging Amstelland had het weer goed voor elkaar. Er waren tafels met uitleg over een bijenkorf en honingbijen, kinderen konden een bijenwaskaars rollen inclusief lont natuurlijk en in het bijenpark stond een raat waar de deurtjes van open konden zodat de kinderen de bijen (achter glas) aan het werk konden zien. De bloementuin stond er weer prachtig bij en zoals altijd is het dan wel opletten dat je niet in de vliegroute van de bij staat. In het gebouw werd was een demonstratie honing slingeren, bijenwas smelten en een honing proeverij. De producten kon men dan weer buiten kopen aan een kraam. Ook was er Mede te koop, een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten. Het was een mooie dag en zeker voor scholen is deze vereniging de moeite waard, maar ook voor ouders die een leerzaam middagje voor hun kinderen zoeken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.