Bijgewerkt: 22 december 2024

Bezoek aan de Amstelveenlijn rotonde en tramhalte Kronenburg

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Amstelveenlijn/Gemeente Amstelveen
06-03-2020

De Amstelveenlijn - voormalige sneltram 51 - wordt vernieuwd, daarover kunt u lezen in de rubriek Metro-Tram Amstelveenlijn. Niet alleen de tram/metrolijn was verouderd ook was de verkeersveiligheid rondom de lijn niet optimaal. De vernieuwing vindt plaats in opdracht van Vervoerregio Amsterdam van de gemeente Amsterdam die de uitvoering begeleidt met als hoofdaannemer VITAL.

Op donderdagmiddag 5 maart 2020 werd door de gemeente Amstelveen een rondleiding georganiseerd voor raadsleden, lokale journalisten en andere geïnteresseerden bij tramhalte Kronenburg. De reden hiertoe was dat de rotonde en tunnelbak maandag
9 maart 2020 officieel open gaan voor het publiek. Een groep van ongeveer 20 mensen had zich aangemeld inclusief schoenmaat en verzamelden zich in het hotel CityDen Up in Kronenburg. Daar werden de laarzen op maat uitgedeeld, kreeg men veiligheidshesjes aan en een bouwhelm op. Alles om de veiligheid te waarborgen. Nadat iedereen klaar was, liep het gezelschap richting de rotonde die ongeveer 150 meter vanaf het hotel ligt. Scheen de dag ervoor nog de lentezon boven Amstelveen, deze dag was het zwaar bewolkt met een temperatuur van 6 °Celsius inclusief een pittig frisse wind. Dat was op het open bouwterrein voor de bouwtoeristen tot op het bot goed voelbaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Iedereen in veiligheidspak en na de laatste briefing kunnen de deelnemers het werkterrein bezoeken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

In de buurt van het hotel Ibis Budget is op dit moment geen doorgaand verkeer,
want alle wegen zijn door de aannemer VITAL afgesloten


Felix Paleari, projectmanager Ombouw Amstelveenlijn heette iedereen van harte welkom in hun eigen gemeente. Hij zei: 'Ik heb hier al mooie dingen meegemaakt en de reden dat wij vandaag bij elkaar staan is dat komende maandag de weg hierboven langs opengaat. Dat vonden wij wel een hele belangrijke mijlpaal in het project. Even terugkijken naar waar het begon: Vorig jaar maart is lijn 51 buiten dienst gegaan en daarbij is het startsein gegeven voor de werkzaamheden. Twee maanden eerder in januari 2019 is de halte hier opgeheven. We zijn er als Vital en gemeente Amstelveen best trots op dat we een jaar later zowel de zaak voor het tramverkeer, als voor de wegen weer op orde hebben, nu ja bijna helemaal.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Felix Paleari, projectmanager Ombouw Amstelveenlijn vertelt over de naderende mijlpaal van het project, de opening van de fiets- en voetgangers paden rondom de onderliggende tramhalte en de verkeerswegen van de rotonde Kronenburg


We vonden het daarom een mooie gelegenheid om jullie even rond te leiden voordat al het verkeer hier weer rijdt – afgezien van de verdwaalde fietser die we nu al hebben! Ik zei net bijna, want we hebben net niet helemaal onze planning gehaald. Aan de ene kant hebben we geluk gehad met het weer, dat er nauwelijks vorst is geweest, aan de andere kant zal het u niet zijn ontgaan dat het behoorlijk heeft gewaaid en geregend. Die regen heeft het project toch wel parten gespeeld en dat is ook de oorzaak dat het stuk Rembrandtweg nog niet open kan. Dat zal dan een paar dagen later zijn, maar de overige infrastructuur kan wel open op maandag 9 maart.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Bezoek, of geen bezoek, de werkzaamheden op de rotonde gaan gewoon door


Een maand geleden zijn we hier met het wegverkeer onderlangs kunnen gaan, dat was de eerste fase van de openstelling voor het wegverkeer. Dat was wel een beleving en ook even wennen voor de automobilist vanwege een klein slingertje om die tunnelbak in te komen. Onderlangs was natuurlijk het hele idee van de Amstelveenlijn zodat de kruising van het wegverkeer met het rechtdoor gaande verkeer van tram en auto’s wordt verbeterd. Het zorgt voor een stukje extra doorstroming en ook voor meer veiligheid. Alleen met recht doorgaand verkeer zijn we er nog niet, want ook de buurt moet bereikbaar zijn en daar zijn de bovenliggende kruisingen voor.

Net voor de kruisingen kan het verkeer voorsorteren om af te slaan naar de buurt, of om rechtdoor de kuip in te gaan. We moeten het ‘huishouden’ nog wat op orde brengen (alles rondom de weg en het fietspad, zoals stoep en vluchtheuvels - red)’. De heer Paleari legde verder nog uit dat ze druk bezig zijn met de vervolgtunnelbakken, kruisingen en alles wat er voor de tram nodig is. Ook dat de werkzaamheden tot augustus 2020 zullen duren en dat de trambaan dan vermoedelijk gereed is. Dan zal er nog wel enkele maanden getest moeten worden om rond de jaarwisseling daadwerkelijk in roulatie te gaan.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De asfalteerbrigade van KWS werkt onder grote druk, want er is nog heel veel te doen op en rond de rotonde.
(Later bleek dat de werknemers de hele nacht hebben doorgewerkt)


De heer Paleari vertelde ook nog over de hitteperiode toen de werkzaamheden echt 24 uur per dag werden uitgevoerd. Nu is het nog wel zeven dagen per week, maar ‘slechts’ 16 uur per dag. De omgeving gaf positieve respons over het harde werken, signaleerden zaken en belden over wat er niet werkte, bijvoorbeeld verlichting die stuk was gegaan. Er kwamen ook terechte klachten over lawaai en rommel, maar al met al is alles voorspoedig verlopen.

Aangezien nog niet alles af is moeten de medewerkers de rotonde van Kronenburg en de bijbehorende wegen op maaiveldniveau van woensdag 4 maart 7.00 uur t/m maandag 9 maart 5.00 uur weer afsluiten. De Rembrandtweg tussen de Beneluxbaan en Van Heuven Goedhartlaan blijft daardoor ook langer dicht: t/m vrijdag 13 maart 2020. Fietsers en voetgangers kunnen vanaf 9 maart 2020 wél vanaf de Rembrandtweg de rotonde op. Ook kunnen OV-reizigers gebruikmaken van de nieuwe halte Kronenburg en is de (nacht)bushalte verplaatst naar Kronenburg. Terwijl de mensen van de rondleiding op de nog afgesloten rotonde stonden, gingen de werknemers van de Koninklijke Volker Wessels Stevin (KWS) gewoon door met het bedienen van de asfaltmachines en walsen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Hier wordt een mini-wals op een vrachtwagen gehesen om elders weer ingezet te worden


Jean-Philippe de Lannoy opdrachtgever Ombouw Amstelveenlijn namens de Vervoerregio Amsterdam, Rob Gordijn en Wendy van der Meulen van de Amstelveenlijn begeleidden de groep en beantwoordden de vele vragen die eenieder had over het project. Omdat de lift nog niet werkte, moesten de bezoekers de trap gebruiken om in de diepte de daadwerkelijk tramhalte te bekijken. Het traplopen viel een beetje tegen, want de enorme laarzen liepen niet echt soepel voor de onervaren bouwredactie van Amstelveenweb. In de tramtunnel kwamen regelmatig tramlijn 5 en 6 langs. Ook reed bus 55 langs, samen met het autoverkeer op de nieuwe weg door de tunnelbak

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De groep bezoekers staat even stil voor een groepsfoto


Felix Paleari zei het al, maar ook de redactie moest de eerste keer wennen aan de weg door de tunnel en dat was ook te merken aan de automobilisten die nu geobserveerd konden worden. De tunnelwanden zijn pracht bekleed en met lichte led spots tussen de naden. Als automobilist kan je niet echt naar de wand kijken, maar wachtend op de tram zeker wel. Na alles grondig te hebben bekeken, veel vragen te hebben gesteld en alles digitaal goed vast gelegd te hebben, liep het gezelschap weer terug naar het CityDen-UP alwaar de kleding weer uitgedaan werd. Er zal een dubbele schoonmaak nodig geweest zijn om de modderige hotelkamer die de gasten achter lieten weer zandvrij te krijgen voor de volgende gast.

Op de zesde en hoogste etage van het hotel werden de gasten door de gemeente Amstelveen nog van drankjes en hapjes voorzien. Toen iedereen een glas had, vertelde Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Verkeer over de symbolische starthandeling van de Amstelveenlijn op 1 februari 2019 in Amstelveen. Een jaar geleden gaven Gerard Slegers (CDA) portefeuillehouder van Vervoerregio Amsterdam en Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Verkeer feestelijk het 'startsein' voor de start van de werkzaamheden ter hoogte van tramhalte Uilenstede.



In één jaar is het project Amstelveenlijn steeds meer zicht- en voelbaar geworden en heeft een gigantische verandering gebracht in de al meerdere decennia niet veranderde infrastructuur van de stad. Langzamerhand werd voor alle verkeerdeelnemers in Amstelveen steeds duidelijker, dat de wegen van de gemeente Nieuwer-Amstel nooit waren berekend op zoveel fiets- en gemotoriseerde verkeer. Een stad met 100.000 inwoners met 37.765 auto’s en 8.380 bedrijfsvestigingen, zoals Amstelveen nu heeft, is de capaciteit op sommige wegen in de ochtend- en middagspits dramatisch laag. De veranderingen op de Beneluxbaan en de komende veranderingen aan de Rijksweg A9, zullen Amstelveen zeker weer beter bereikbaar en toegankelijk maken. Wethouder Ellermeijer bracht een toost uit op de volgende werkzaamheden en daarna kon iedereen weer zijns weegs gaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Van het terras van het hotel CityDen Up op de zesde etage is een goede uitzicht van de bouw van de rotonde Kronenburg


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De rotonde Kronenburg zoals de ontwerpers hadden getekend


Bus 45
Zaterdag 14 en zondag 15 maart 2020 wordt tram 5 vervangen door bus 45. In dit weekend verwijdert VITAL onder andere halte Biesbosch en slopen ze bij Kronenburg de tijdelijke Beneluxbaan. Bij Zonnestein wordt er aan de brugdekken gewerkt en hangen ze de randelementen op. Lokaal verkeer richting Kostverlorenhof wordt omgeleid via Kronenburg.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.