Bijgewerkt: 2 december 2023

Bezwaar maken tegen te hoge WOZ-waarde kan lonen voor huurders

Nieuws -> Informatief

Bron: Nederlandse Woonbond
29-01-2016

Huurders krijgen binnen de eerste acht weken van 2016 voor het eerst een WOZ-beschikking op de mat. Vorig jaar heeft het kabinet besloten om de WOZ-waarde mee te laten tellen in het puntensysteem, waarmee de maximaal toegestane huurprijs voor een sociale huurwoning wordt berekend. 2,6 miljoen hurende huishoudens hebben daarom nu een mogelijk financieel belang bij de hoogte van de WOZ-waarde. Huurders kunnen daarom nu ook bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

De Woonbond heeft hier vandaag een voorbeeldbrief voor op zijn website geplaatst. Bezwaar maken heeft alleen zin als de WOZ-waardering te hoog is. Bijvoorbeeld, doordat de woning te groot is ingeschat, er geen rekening is gehouden overlast uit de omgeving, of de woningen waarmee de huurwoning wordt vergeleken niet vergelijkbaar zijn. Op de website van de huurcommissie kunnen huurders berekenen, wat de maximale huurprijs van hun woning is, met de huidige WOZ-waarde.

Een lagere maximale huurprijs betekent niet, dat de huur direct omlaag gaat. Het gaat immers om het berekenen van de maximale huurprijs, die in veel gevallen boven de feitelijke huidige huurprijs ligt. Bij een hoge aanvangshuur, of door huurverhogingen boven inflatie kan de huurprijs in principe wel tot deze huurgrens stijgen. Als de huidige huur op of dicht bij de maximale huur ligt kan een bezwaar tegen de WOZ er voor zorgen, dat de huur niet meer kan stijgen.

Huurverlaging. Daarnaast kan de maximale huurprijs door een lagere WOZ-waarde ook onder de huidige huurprijs komen te liggen. In dit geval hebben huurders recht op huurverlaging. De huidige huurprijs ligt dan immers boven het nieuw geldende maximum. Huurders die al (bijna) de maximale huurprijs betalen maken met en WOZ-verlaging dus kans op huurverlaging. ‘Bezwaar maken tegen WOZ-waarde kan lonen, we raden huurders dan ook zeker aan kritisch naar de WOZ-waarde te kijken,’ aldus Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond. ‘Kloppen de gegevens, waarop de woning is getaxeerd, zoals bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, zijn de referentiepanden vergelijkbaar, en wordt er wel rekening gehouden met eventuele overlast door verkeer, of bedrijven in de omgeving.’ Kopers krijgen bij bijna de helft van de bezwaren gelijk. De gemiddelde verandering in WOZ-waarde door een bezwaar is 10%. De maximale huurprijs zou bij een huurwoning van 70 vierkante meter met een WOZ-waarde van € 175.000,- bij een verlaging van de WOZ met 10%, bij benadering met € 20,- dalen. Klik op deze link voor de modelbrief voor een bezwaarschrift.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Waardering onroerende zaken (WOZ)?

Gemeenten stellen elk jaar de waarde vast van onroerende zaken: de WOZ-waarde. Bent u eigenaar van een onroerende zaak, zoals een woning, of een bedrijfspand? Dan krijgt u ieder jaar een WOZ-beschikking van de gemeente met de WOZ-waarde. Deze waarde heeft invloed op de hoogte van een aantal belastingen. Zoals de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting.

Met de koopsominformatie van het Kadaster krijgt u informatie over de aankoopprijs van een woning, of woningen in een postcodegebied. Hiermee kunt u de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Het gaat dan om woningen die zijn verkocht rond 1 januari van het vorige jaar (waardepeildatum).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.