Bijgewerkt: 8 december 2023

Bijeenkomst over het ondernemingsklimaat in regio Amsterdam

Nieuws -> Regio

Bron: VNO-NCW / Amstelveenweb
17-02-2011

Werkgeversorganisatie VNO-NCW regio Amsterdam organiseerde op maandagmiddag 14 februari 2011 een bijeenkomst in het nieuwe hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. De bijeenkomst stond in het teken van het vestigingsklimaat en de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam. Ook werd afscheid genomen van voorzitter Uri Coronel van de kring VNO-NCW regio Amsterdam. Hij overhandigde de voorzittershamer aan de nieuwe voorzitter Marry de Gaay Fortman en vice-voorzitter Frans van der Wel.

Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Herman Dijkhuizen, voorzitter van KPMG verwelkomt de aanwezigen tijdens de bijeenkomst


Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De congreszaal van KPMG is helemaal gevuld met ondernemers en politici


Gateway to Europe

Jan-Willem Groot, wethouder Economische Zaken van de gemeente Amstelveen was de moderator van deze middag en leidde de aanwezigen strak door het programma heen. De eerste spreker was Elbert Waller, Head high growth markets practice van de KPMG en hij wees erop, dat de trend van de nieuwe opkomende markten onomkeerbaar is. “Nederlands macht zal afnemen in het wereldse speelveld, maar belangrijk is om je af te vragen hoe je daarop kunt inspelen.”

Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan-Willem Groot (CDA) wethouder economische zaken van de gemeente Amstelveen, is vandaag de moderator


Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Elbert Waller van KPMG vindt, dat de buitenlandse bedrijven in de regio de verre markten voor Nederland openen


Hij ziet voor Nederland vooral een rol als ‘Gateway to Europe’. In dat kader vindt hij de buitenlandse bedrijven belangrijk voor de stad Amsterdam. Daarvan moeten er meer worden binnengehaald. “Er is veel om trots op te zijn, maar verkopen we het wel goed in het buitenland?” -vroeg hij zijn toehoorders. Powerpointpresentatie Waller (pdf)

Oorlog voor cultuur

Coen Teulings, directeur Centraal Planbureau, de volgende spreker, bevestigde, dat Amsterdam aantrekkelijk is. De hoge grondprijzen zijn daarvan het bewijs. Vooral hoogopgeleide mensen komen op de stad af. Uit onderzoek blijkt dat de meesten vanwege hun consumptiepatroon voor Amsterdam kiezen, niet omdat zij dan dichtbij hun werk wonen. Het winkel- en cultuuraanbod, de uitgaansmogelijkheden, daarin zit de aantrekkingskracht. Daarom is “The war voor talent in werkelijkheid een war voor behoud van cultuur.”

Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau tijdens zijn toespraak vertelt over de ontwikkeling over de grond- en huizenprijzen in Nederland en hoe belangrijk de universiteiten zijn voor een stad als Amsterdam


Teulings: “We moeten niet te veel doen aan verdelende rechtvaardigheid. De concentratie van voorzieningen is heel goed. Waarom zouden we huizen bouwen in Almere als mensen niet veel voor die huizen willen betalen? Waarom bouwen we niet in Amsterdamde hoogte in? Dat getuigt van goed ondernemerschap: ga dáár aan de slag, waar je geld kunt verdienen.” De suggestie het Westelijk Havengebied om te dopen tot woongebied, werd door sommige toehoorders, waaronder de directeur van ORAM, met gefronste wenkbrauwen ontvangen. Bekijk: Powerpointpresentatie van Teulings

Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie van VNO NCW tijdens zijn toespraak, neemt ook afscheid van Uri Coronel


Uri Coronel werd toegesproken door Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW, en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Van der Laan sprak uit dat Coronel dapper ging staan voor de belangen van VNO-NCW Amsterdam. Hij maakte de vergelijking met Mega Mindy, een superheld in een populaire Vlaamse jeugdserie. Coronel werd omgedoopt tot Mega Uri en kreeg daarop de Frans Banninck Cocq Penning. Coronel volgens zichzelf geen bescheiden man, werd er naar eigen zeggen verlegen van.

Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Uri Coronel heeft afscheid genomen van het voorzitterschap van de kring VNO NCW regio Amsterdam en krijgt een mooi cadeau overhandigd van de nieuwe voorzitter, mevrouw Marry de Gaay Fortman


Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Uri Coronel krijgt de Frans Banninck Cocq Penning overhandigd van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam


Mister Bereikbaarheid

De nieuwe voorzitter, Marry de Gaay Fortman, voegde een andere bijnaam van Coronel toe: Mister Bereikbaarheid. Zij zal zich voor de bereikbaarheid blijven inzetten. “Wij steken de hand uit naar de overheden in de regio, om samen te werken aan een sterke metropool economie, waarbij wij uitgaan van een bereikbare en veilige stad, een duurzame schone omgeving en een breed onderwijsaanbod.” Lees: de Toespraak De Gaay Fortman (pdf). Coronel voegde een laatste verzoek aan de werkgeversorganisaties toe: “Er is een roep naar een sterke koepel. Kruip bij elkaar, anders doen jullie Amsterdam tekort.”

Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Marry de Gaay Fortman, de nieuwe voorzitter VNO NCW regio Amsterdam, tijdens haar toespraak


Optimisme

Carolien Gehrels, wethouder Economische Zaken Amsterdam, gaf aan dat er reden was voor optimisme. “Iedereen moet doen waar hij goed in is. Ondernemers moeten ondernemen en de overheid zorgt voor de randvoorwaarden. Bedrijven maken de stad sterker en de stad maakt bedrijven sterker”

Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Carolien Gehlers, (PvdA) wethouder economische zaken van de gemeente Amsterdam, zei onder andere: 'Amsterdam verbindt ons met de wereld, maar het is ook een village, want Amsterdam verbindt ons ook met de mensen'


Metropoolregio Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Uri Coronel is heel blij met zijn penning en poseert graag met de oorkonde voor de fotografen


Ook Bernard Wientjes keek met optimisme naar de toekomst. Hij sprak zijn goedkeuren uit over de 9 topsectoren die minister Verhagen heeft aangewezen. De teleurstelling van Amsterdam, dat de financiële sector geen topsector is geworden, probeerde hij weg te nemen. “De financiële sector is dan geen topsector, maar komt wel aan zijn trekken in generiek beleid. Amsterdam maak je niet ongerust, we zullen jullie steunen.”

Burgemeester Van der Laan was hier niet helemaal mee getroost. Hij sloot af met de vraag: “Doet Nederland zichzelf niet tekort, in plaats van komt Amsterdam aan zijn trekken?”

Na de lange vergadermiddag konden de aanwezigen aan de zogenaamde netwerkborrel en zo eindigde deze speciale en gedenkwaardige bijeenkomst in Amstelveen.

VNO-NCW?

Het is de grootste werkgeversorganisatie van Nederland. De organisatie is ontstaan uit een fusie tussen het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW) op 31 december 1996. De naam VNO-NCW is een samentrekking van de afkortingen van de rechtsvoorgangers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.