Bijgewerkt: 22 december 2024

Bijna alles kan op anderhalve meter in Nederland vanaf 26 juni 2021

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
18-06-2021

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad.  We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. 

De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni 2021 zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Samenvatting in beeld van de coronaregels zoals die gelden vanaf 26 juni 2021. In deze beeldsamenvatting staan de coronaregels uitgelegd voor mensen die moeite hebben met informatie in tekst, zoals laaggeletterden en anderstaligen


Basisregels blijven nodig. Ondanks deze positieve berichten, is het virus niet weg. Het virus is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. We moeten dus voorzichtig en alert blijven. Dat kan door ons aan de basisregels te blijven houden:. Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona

Er zijn mensen die niet gevaccineerd kunnen worden of nog niet (volledig) gevaccineerd zijn omdat ze nog niet aan de beurt zijn. Wees nog steeds voorzichtig en geef elkaar de ruimte op drukke plekken. Anderhalve meter afstand houden is nog steeds het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni. Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen. Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.

Van thuis werken naar deels op kantoor. Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan. Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter, met voorwaarden.

Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit. 



Vanaf 26 juni 2021 zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan

Sport en de anderhalve meter. Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden. Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter. Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen. 

Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies. Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw-en blaasinstrumentenadvies vervalt. 

Gratis coronatest voor reizen. Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. 

Vooruitblik. Alle basisregels gelden dus nog steeds. Medio augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden. 

Gratis test voor reizigers in juli en augustus. Reizigers die in juli of augustus 2021 vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om gratis testen voor reizigers mogelijk te maken. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Het kabinet schat dat er in juli en augustus maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn. De kosten worden geschat op € 250 miljoen.

Foto Amstelveen
(Foto Hugo de Vries/IenW - 2017)

drs. Cora van Nieuwenhuizen - Wijbenga (VVD) minister van Infrastructuur en Waterstaat


Drie sporen. De testcapaciteit voor reizigers wordt verdeeld over drie sporen. Zo worden testen vergoed die worden afgenomen door de reisbranche voor reizen in juli en augustus. Dit geldt ook voor de testen die al eerder bij het boeken voor een reis in deze maanden zijn betaald. Daarnaast kunnen reizigers een gratis test krijgen bij een gecontracteerde partij. Hiervoor is maandag 14 juni een Open House procedure gestart. Het is juridisch gezien niet mogelijk om de capaciteit die beschikbaar is in het kader van Testen voor Toegang ook in te zetten voor reizen naar het buitenland. Deze doelgroep is destijds niet meegenomen in de aanbestedingsprocedure. Als de capaciteit wel wordt ingezet voor reizigers dan leidt dit tot onrechtmatigheden in de aanbesteding.

Tot slot zal ook testcapaciteit van een aantal GGD’en, ongeveer 35.000 testen per dag, worden benut. Hiervoor worden verspreid over Nederland testlocaties ingezet. Dit gaat om een beperkt deel van de reguliere testcapaciteit zodat testen voor reizigers niet ten koste gaat van het testen ter bestrijding van het coronavirus in Nederland.

Testuitslag. Reizigers ontvangen de testuitslag voor een NAAT(PCR)-test binnen maximaal 24 uur nadat de test is afgenomen. Voor de antigeentest geldt dat de testuitslag maximaal 3 uur nadat de test is afgenomen beschikbaar moet zijn. Daarna moeten reizigers de testuitslag downloaden in de CoronaCheck app die geldt als bewijs aan de grens, aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. Ook is het mogelijk om met papieren bewijzen te reizen. Vanaf volgende week wordt via de kanalen van de Rijksoverheid verder duidelijk waar en op welke manier reizigers een gratis test voor hun reis kunnen krijgen en hoe zij zich hiermee op hun reis kunnen voorbereiden. Lees ook: Vergoeding coronatesten voor uitgaande reizigers (pdf 5 pagina’s).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.