Bijna begint de wintertijd van 2019
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb/Wikipedia/Europese Commissie
25-10-2019
Van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2019 moeten wij de klokken van 03:00 uur naar 02:00 uur instellen, dus een uur terugdraaien, omdat alle klokken in de Europese Unie weer worden gewijzigd naar de wintertijd. Wij doen het al 39-jaar lang sinds 1980, maar veel hebben wij er niet mee bereikt. Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. De zomertijd, maar daar moeten we dus weer op wachten, begint in de nacht van zaterdag 28 maart 2020 op zondag 29 maart 2020.
In Nederland was het door de invoering van de spoorwegen wenselijk om een standaardtijd te creëren. Op 1 mei 1909 werd de Amsterdamse tijd of de Nederlandse tijd ingevoerd. Daarvoor werd de tijd gemeten in verschillende steden en in het oosten van het land, een paar minuten eerder dan in het westen. In 1909 werd een nationale tijd ingevoerd die gelijk was aan de lokale tijd in Amsterdam, om precies de exacte tijd van de Westertoren (Westertoren/4°53'01.95' E) te zijn. Deze tijd werd tot 17 maart 1937 aangeduid als GMT +0u 19m 32,13s tot 17 maart 1937, waarna het werd vereenvoudigd tot GMT+0u20m. Deze tijdzone werd ook wel de Loenense tijd of Gorinchemse tijd genoemd, omdat dit de exacte tijd was in zowel Loenen als Gorinchem. Om 12.00 uur in Amsterdam was het 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is kritisch over de onderbouwing van het voorstel van de Europese Commissie. Zij vindt dat nog onvoldoende duidelijk is wat nu de voor- en nadelen zijn. Op de openbare raadpleging in de EU kwamen 4,6 miljoen reacties, waarvan 84% voorstander was van het afschaffen van de tijdsverandering en een einde maken aan de seizoensgebonden klokwijzigingen in de hele Europese Unie
De verschuiving naar de huidige Midden-Europese tijdzone vond plaats op 16 mei 1940. De Duitse bezetters gaven opdracht de klok een uur en 40 minuten vooruit te zetten. Deze tijd werd gedurende 1941 en 1942 in de zomer en winter gehouden. Pas in november 1942 werd een andere wintertijd ingevoerd en de tijd werd een uur teruggesteld. Dit duurde slechts drie jaar; na de bevrijding van Nederland in 1945 werd de zomertijd voor meer dan dertig jaar afgeschaft, zodat in die jaren de standaardtijd 40 minuten vroeger was dan de oorspronkelijke Amsterdamse tijd. Nederland is vanaf 2017 in lijn met de Midden-Europese tijd (GMT+1 in de winter, GMT+2 in de zomer, wat beduidend anders is dan de Amsterdamse tijd).
Zomertijd (DST=Daylight saving time), ook zomertijd of zomertijd (Verenigde Staten) en zomertijd (Verenigd Koninkrijk, Europese Unie en andere), is de praktijk van het vervroegen van de klok tijdens de zomermaanden, zodat het avondlicht langer duurt, terwijl de normale zonsopgangstijden worden opgeofferd. In regio's waar de zomertijd wordt gebruikt, worden de klokken een uur vooruit gezet dicht bij het begin van de lente en in de herfst naar achteren. In feite veroorzaakt DST een verloren uur slaap in de lente en een extra uur slaap in de herfst.
Tegenstanders van de zomertijd beweren dat de werkelijke energiebesparingen niet doorslaggevend zijn en dat de zomertijd gezondheidsrisico's verhoogt, zoals een hartaanval en 's ochtends allerlei activiteiten verstoord. De handeling van de klokken twee keer per jaar voor- en terugdraaien is economisch en sociaal ontwrichtend en heeft weinig voordeel. Boeren hebben de neiging zich te verzetten tegen de zomertijd.
De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de halfjaarlijkse wisseling tussen zomertijd en wintertijd afschaffen. Dit zal echter niet eerder gebeuren dan per april 2021 omdat het voorstel geen instemming kreeg van de lidstaten.