Bijgewerkt: 24 februari 2024

Biologische bijenhoning nu ook van Nederlandse imkers

Nieuws -> Natuur

Bron: Rijksoverheid
26-03-2015

Nederlandse imkers kunnen ook biologische honing gaan produceren. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een voorstel voor certificering van biologische bijenhouderij in Nederland goedgekeurd. Daarmee is vanaf 2016 ook bio-honing van Nederlandse makelij te verkrijgen.

Dijksma: “Honing is onze oudste natuurlijke zoetstof en straks ook biologisch van eigen bodem. Nederlandse imkers zien er gelukkig brood in, want consumenten vragen steeds meer om biologische producten. Daarmee ontstaat ook een gelijk speelveld met ons omringende landen, waar biologische honingproductie al is toegestaan.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bijen van de Bijenhoudersvereniging Amstelland in de speciale bijentuin van de vereniging aan Langs de Akker in Amstelveen


Nederlandse imkers hebben bij Skal (certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector) een verzoek ingediend om biologische bijenhouderij in Nederland mogelijk te maken. De Europese verordening voor productie van bio-honing stelt strenge eisen aan biologische imkers. Dit betekent onder meer, dat bijenkasten zo moeten worden geplaatst, dat bronnen van stuifmeel en nectar binnen een straal van 3 kilometer voor het grootste deel bestaan uit biologische gewassen, of ‘spontane vegetatie’ (maaien, snoeien en begrazen) waarop geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. Die gebieden moeten door de imkers in kaart worden gebracht, zodat zij kunnen aantonen dat aan de eisen wordt voldaan.

Daarnaast moeten de bijenkasten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als hout en stro. Ook geldt biologische bijvoeding voor bijen als voorwaarde en dient de was om de raatbouw te structureren zuiver te zijn. De honing mag biologisch worden genoemd, nadat de voorschriften minstens een jaar zijn nageleefd.

Skal controleert imkers die biologische honing willen produceren. In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector. Meer informatie is te vinden op de website van Skal; www.skal.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.