Bijgewerkt: 30 juni 2022

Bisschop Urbanus I in Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
30-05-2014

'Urbanus I, treurzang voor een vergeten bisschop'. Dat is de titel van het nieuwste (2014) boek van Martin Spaargaren en van de lezing die hij houdt op woensdagavond 11 juni 2014 in de Bibliotheek Amstelland Stadsplein. Over Urbanus, bisschop van Rome in de eerste helft van de 3de eeuw.

In deze lezing maakt u kennis met Clovis, koning der Salische Franken, met Willibrord, missiebisschop en aartsbisschop van Utrecht en met de Heren van Amstel. Hoe werd dit gebied katholiek? En hoe kwam Urbanus eigenlijk in Amstelland terecht?

Verder vertelt Martin deze avond over de traditie van de kathedraal- en kerkbouw in de Middeleeuwen en we besluiten de avond met het verhaal over de bouw van de St. Urbanus in Bovenkerk in de 19e eeuw. De lezing is in het kader van 'Amstelveen 50 jaar' woensdag 11 juni 2014. 20.15 - 21.15 uur Stadsplein Amstelveen. Gratis toegang, wél van tevoren reserveren via www.debibliotheekamstelland.nl  of in een van de Amstelland bibliotheken.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

St. Urbanus I


St. Urbanus I (paus tussen 223-230) is geboren in Rome en ook vereerd als een heilige in het oosterse christendom, met een feestdag van 25 mei. Bijna niets is bekend over paus Urbanus I. Zijn pontificaat tijdens het keizerlijke bewind van Alexander Severus viel, zodat hij niet te maken had met de agressieve vervolgingen van christenen. Hij wordt gevierd als een martelaar, maar er is geen bewijs, dat hij daadwerkelijk werd gemarteld voor zijn geloof. Het schisma, dat gemaakt door tegenpaus Hippolytus bleef tijdens zijn bewind actief, maar niets bekend is over hun relatieAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.