Bijgewerkt: 21 september 2021

Black Friday 2017 komt er aan!

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
22-11-2017

Tegenwoordig gebruiken verkopers bijna over de hele wereld het magische samengestelde woord: Black Friday, oftewel Zwarte Vrijdag. Het is een informele naam voor de dag na Thanksgiving in de Verenigde Staten, de vierde donderdag van november, die sinds 1952 wordt beschouwd als het begin van het kerstwinkelseizoen van het land. De gebeurtenis die de Amerikanen over het algemeen 'First Thanksgiving' noemen, werd door de pelgrims gevierd na hun eerste oogst in de Nieuwe Wereld (Amerika) in oktober 1621, want het was  oorspronkelijk de dag van het oogstfestival.

De pelgrims waren vroege Europese kolonisten van de Plymouthkolonie in het huidige Plymouth, Massachusetts, Verenigde Staten. De pelgrimleiding kwam uit de religieuze congregaties van de Brownistische Engelse Dissenters, die het onstabiele politieke klimaat in Engeland ontvlucht waren voor de relatieve rust en tolerantie van het 16de-17de eeuwse Holland.

Het vroegst bekende gebruik van Zwarte Vrijdag om naar de dag na Thanksgiving te verwijzen, komt voor in het tijdschrift Factory Management and Maintenance van november 1951 en opnieuw in 1952. Hier koppelde de redactie het aan arbeiders die zich de dag na Thanksgiving ziek hadden gemeld om een lang weekend van vier dagen te hebben. Rond dezelfde tijd werden de termen Zwarte Vrijdag en Zwarte Zaterdag gebruikt door de politie in Philadelphia en Rochester om de drukte en de verkeersopstoppingen bij het begin van het Kerstseizoen te beschrijven.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2017)Er werd gesuggereerd dat de uitdrukking Zwarte Vrijdag afkomstig was uit Philadelphia, waar deze werd gebruikt om het drukke en storende voetgangers- en voertuigverkeer te beschrijven, op de dag na Thanksgiving. Dit gebruik dateert uit 1961. Meer dan 20 jaar later, als de uitdrukking meer wijdverspreid bekend is, stelde men dat deze dag het punt in het jaar vertegenwoordigde waarin detailhandelaren winst beginnen te draaien, dus de term van 'in het rood' verschuiven naar 'in het zwart'.

Zwarte Vrijdag is geen officiële feestdag, maar Californië en enkele andere deelstaten zien 'The Day After Thanksgiving' als een feestdag voor staatsoverheidswerknemers, soms in plaats van een andere federale feestdag, zoals Columbus Day. Veel ‘niet-detailhandel’ werkers, maar ook scholen hebben zowel Thanksgiving als de vrijdag erna een vrije dag, waardoor het samen met het volgende reguliere weekend een vierdaags vrij weekend is. Het aantal potentiële klanten neemt hierdoor flink toe en is de drukste winkeldag van het jaar geworden sinds 2005.

In Nederland is Zwarte Vrijdag in 2015 geïntroduceerd. Enkele jaren eerder waren er een paar grote en kleine detaillisten die Zwarte Vrijdag gebruikten in hun marketing voorstellen. Met in totaal 35 deelnemende winkels kan 2015 daarom worden gezien als het jaar waarin Zwarte Vrijdag in Nederland is begonnen vanwege de bredere steun van grote detaillisten. In 2016 werd Zwarte Vrijdag geïntroduceerd in Polen, Griekenland en Oekraïne en wordt in België wordt ook serieus in de markt gebracht. Vooral online winkels hebben tijdens de laatste keer van Zwarte Vrijdag verkooprecords verbroken, wat een basis biedt voor verdere groei van de populariteit van Zwarte Vrijdag in België.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Black Friday stickers en flyers waren er ook in overvloed in het Stadshart Amstelveen op vrijdag 24 november 2017


In Nederland ziet het er naar uit, dat Zwarte Vrijdag in 2017 nog groter wordt en dat is goed te merken in de online en papieren advertenties. De dag na Thanksgiving kan als onofficiële start van het vakantie winkelseizoen worden gekoppeld aan de Sinterklaas- en Kerstinkopen.

De redactie van Amstelveenweb.com is de zoektocht naar Black Friday 2017 begonnen via de zoekmachine van Google en kreeg 164.000.000 (164 miljoen!) resultaten. Bing van Microsoft vond 55 miljoen links, Yahoo vond 18.400.000 sites, Baidu 3.080.000, AOL Search 4.100.000 resultaten, Yandex de Russische zoekmachine (Яндекс) 5.790.000 resultaten, Ixquick 101.000. Dus genoeg zoekmogelijkheid om iets leuks te vinden op vrijdag 24 november 2017 tijdens de Black Friday! Kijk ook rond op de Nederlandse Black Friday site, want daar staat: tijdens Black Friday scoor je deals!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.