Bijgewerkt: 13 april 2021

Black Friday en Cyber Monday 2018 komen er aan!

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
22-11-2018

The Black Friday and Cyber Monday of 2018 is coming! - als ik ook in de Engelse stijl wil blijven. Tegenwoordig gebruiken verkopers bijna over de hele wereld het magische samengestelde woord: Black Friday, oftewel Zwarte Vrijdag. Het is een informele naam voor de dag na Thanksgiving in de Verenigde Staten, de vierde donderdag van november, die sinds 1952 wordt beschouwd als het begin van het kerstwinkelseizoen van het land. De gebeurtenis die de Amerikanen over het algemeen 'First Thanksgiving' noemen, werd door de pelgrims gevierd na hun eerste oogst in de Nieuwe Wereld (Amerika) in oktober 1621, want het was  oorspronkelijk de dag van het oogstfestival.

De pelgrims waren vroege Europese kolonisten van de Plymouthkolonie in het huidige Plymouth, Massachusetts, Verenigde Staten. De pelgrimleiding kwam uit de religieuze congregaties van de Brownistische Engelse Dissenters, die het onstabiele politieke klimaat in Engeland ontvlucht waren voor de relatieve rust en tolerantie van het 16de-17de eeuwse Holland.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2018)

The Black Friday en Cyber Monday van 2018 komen er aan!


Het vroegst bekende gebruik van Zwarte Vrijdag om naar de dag na Thanksgiving te verwijzen, komt voor in het tijdschrift Factory Management and Maintenance van november 1951 en opnieuw in 1952. Hier koppelde de redactie het aan arbeiders die zich de dag na Thanksgiving ziek hadden gemeld om een lang weekend van vier dagen te hebben. Rond dezelfde tijd werden de termen Zwarte Vrijdag en Zwarte Zaterdag gebruikt door de politie in Philadelphia en Rochester om de drukte en de verkeersopstoppingen bij het begin van het Kerstseizoen te beschrijven.

In Nederland is Zwarte Vrijdag in 2015 geïntroduceerd. Enkele jaren eerder waren er een paar grote en kleine detaillisten die Zwarte Vrijdag gebruikten in hun marketing voorstellen. Met in totaal 35 deelnemende winkels kan 2015 daarom worden gezien als het jaar, waarin Zwarte Vrijdag in Nederland is begonnen vanwege de bredere steun van grote detaillisten. Sommige webwinkels investeren veel geld in promotiecampagnes om meer omzet te genereren en verkeer naar hun winkels te genereren. Echter, ze vergeten vaak de hoge druk die hun sites gaan ervaren.

Cyber Monday is een marketing term voor de maandag na de Thanksgiving vakantie in de Verenigde Staten. De term 'Cyber Monday' werd gecreëerd door marketingbedrijven om mensen aan te moedigen om online te winkelen. De term werd bedacht door Ellen Davis en Scott Silverman en werd voor het eerst gebruikt op 28 november 2005 in een persbericht van Shop.org getiteld 'Cyber Monday' Quickly Becoming One of the Biggest Online Shopping Days of the Year'. Het is op de maandag na Thanksgiving en valt meestal in november, maar als het Thanksgiving is op 27 of 28 november, dan valt de maandag in december. Het kan dus variëren van 26 november tot 2 december. Volgens onderzoek zei 77 procent van de online retailers dat hun omzet aanzienlijk was gestegen op de maandag na Thanksgiving, een trend die in 2017 tot serieuze online kortingen en promoties op Cyber Monday leidde.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.