Bijgewerkt: 2 april 2023

Blauwalg gevonden in het water van de Amstelveense Poel

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-07-2017

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft blauwalgenbloei gemeten in de Poel in Amstelveen. Wie in aanraking komt met blauwalgen, of ze bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritatie aan ogen, of huid. Andere mogelijke klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten. Ook honden zijn er gevoelig voor. Wij raden daarom af in De Poel te zwemmen, of te watersporten.

Zwem alleen in de officiële, door de provincies aangewezen zwemwaterlocaties. Zoals bijvoorbeeld de zwemlocatie bij de Grote Vijver in het Amsterdamse Bos. Zie voor meer informatie de website van de gemeente Amstelveen: meer informatie over blauwalg: www.zwemwater.nl/blauwalgenCyanobacteria, ook wel Cyanophyta genoemd, is een filium (in de biologie is een niveau van indeling, of taxonomische rang van bacteriën) die hun energie door fotosynthese verkrijgen en zijn de enige fotosynthetische prokaryoten (eencellig organismen zonder celkern) die zuurstof kunnen produceren. De naam 'cyanobacteria' afkomstig uit de kleur van de bacteriën (Grieks: Kyanós) = Blauw). Cyanobacteriën (die prokaryoten zijn) werden vroeger 'blauwalgen' genoemd. Ze worden tegenwoordig 'cyanobacteriën' genoemd om de term 'algen' te vermijden, die in modern gebruik beperkt blijft tot de eukaryoten.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Cyanobacteria onder de microscoop


Eukaryoten, ook wel Eucarya (van Grieks: εὖ = echt, geheel; κάρυον = kern; volledige kern) vormen een van de drie domeinen, waarin het leven verdeeld kan worden. Het zijn alle organismen, waarvan de cellen minstens één celkern bevatten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.