Bijgewerkt: 23 november 2024

Blauwalg op vier zwemlocaties in Noord-Holland

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie NH
07-08-2013

De provincie Noord-Holland heeft een negatief zwemadvies ingesteld voor 4 zwemlocaties in Noord-Holland. Het gaat om Dorregeest (Uitgeest), De Fuut Watersnip en De Smient (beiden Jagersveld te Zaanstad), Groenstrand Ouderkerkerplas te Ouder Amstel.

De provincie Noord-Holland heeft in overleg met de waterkwaliteitsbeheerders besloten een negatief zwemadvies in te stellen, omdat in het zwemwater blauwalg is geconstateerd. Bij een negatief zwemadvies kan men beter niet gaan zwemmen. De kans ziek te worden is redelijk groot.

De provincie adviseert bezoekers van de zwemlocaties om bij elk bezoek goed te letten op de blauwe borden die bij alle 124 officiële zwemlocaties in Noord-Holland staan. Op de borden staat naast algemene informatie over de locatie ook vermeld, of op dat moment een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.


Grotere kaart weergeven De Ouderkerkerplas in de gemeente Ouder-Amstel

Actuele informatie

De provincie geeft dagelijks actuele informatie over de kwaliteit en veiligheid van zwemlocaties in Noord-Holland op www.zwemwater.nl  en via de zwemwatertelefoon (0800-9986734). De provincie Noord-Holland geeft actuele informatie over negatieve zwemadviezen en zwemverboden en ook door via Twitter.

Blauwalg?

Cyanobacteriën, ook wel bekend als blauw-groene bacteriën, blauw-groene algen, en Cyanophyta, is een phylum van bacteriën die hun energie door middel van fotosynthese verkrijgen. De naam 'cyanobacteriën' komt van de kleur van de bacteriën (Griekse : κυανός (Kyanos) = blauw).

In verband met de gezondheid wordt aangeraden niet te zwemmen in gebieden met te veel blauwalg. Sommige soorten kunnen giftige stoffen afscheiden, waarvan mensen ziek worden. Deze stoffen kunnen via de mond het lichaam binnenkomen en juist daarom is voor kinderen zwemmen in met blauwalg besmet zwemwater gevaarlijk: ze nemen nog wel eens per ongeluk een paar slokken water. Ze zijn ook nog eens kwetsbaarder dan volwassenen.

De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot langetermijn schade aan het zenuwstelsel leiden. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen, of door hun besmette vacht droog te likken.

Symptomen blauwalgvergiftiging

Blauwalgen kunnen giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Slikt u water in, waar blauwalgen in voorkomen, dan kunt u binnen 12 uur last krijgen van onder meer:

    hoofdpijn;

    huiduitslag;

    maagkramp;

    misselijkheid;

    braken;

    diarree;

    koorts;

    een pijnlijke of rode keel;

    oorpijn;

    oogirritaties;

    loopneus;

    gezwollen lippen.

Deze verschijnselen houden ongeveer 5 dagen aan en verdwijnen vanzelf.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.