Bijgewerkt: 18 april 2024

Bloemenstal van vader Klaas en zoon Eef Bakker

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb.com
09-05-2019

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Op de foto staan de broers Klaas (li) en Henk Bakker
De bloemen werden toen nog met de bakfiets rondgebracht


De Amstelveners die in de jaren vanaf 1955 in Nieuwer-Amstel woonden, later Amstelveen, kennen misschien nog het eerste winkelcentrum in Amstelveen bij Plein 1960. Op dit Plein kon men parkeren en vanaf daar liep men dan richting het winkelcentrum via een passage tussen de struiken (Zie het rode vakje op de foto). Eerst was er dan nog een éénrichting rondweg met rondom parkeervakken. Het was daar makkelijk parkeren als je bijvoorbeeld even naar het postkantoor wilde, of snel iets bij de chinees wilde halen. Destijds had de chinees aan de ene kant de ingang van de lift op de begane grond en aan de andere kant, op de eerste verdieping stapte je eruit.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Overzicht Plein 1960, de Zaagtand en het Binnenhof
Bij het rode vakje stond de bloemenauto van Klaas Bakker


Maar het verhaal gaat niet over het winkelcentrum. Het gaat om de doorgang vanaf Plein 1960 richting de passage met links de winkel van Perry van der Kar Sportartikelen en rechts de huishoudelijke artikelen winkel Dake. Op de stoep tussen de auto?s en de passage stond een Ford Thames met een houten opbouw, waar Klaas Bakker de uitgestalde bloemen verkocht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Klaas Bakker bij zijn Ford Thames met houten opbouw


Klaas Bakker (1914-1995) woonde met echtgenote Anna Berkelaar aan de Bankrasweg 22 te Amstelveen. Eerst had Klaas nog een ‘koude grond’ kwekerij. Koude grond is de benaming voor het houden van een onbeschutte (moes)tuingrond. Planten en bloemen die 'gewoon' buiten in de grond staan, dus niet in kassen worden gekweekt. Klaas verkocht wel zijn planten en bloemen, maar vanaf ongeveer 1958 mocht hij van de gemeente Amstelveen met zijn wagen vol bloemen op de midden-stoep richting de passage van het Binnenhof staan. Deze kwamen altijd vers van de veiling en het was hard werken. ‘s Morgens vroeg naar de Aalsmeerse bloemenveiling aan de Marktstraat, bloemen kopen, ophalen en inladen, naar Amstelveen rijden en op tijd klaar staan voor de klanten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Anna en Klaas voor hun nieuwe Bloemenkiosk op de tussenstoep van de parkeerplaats


Klaas en Anna kregen 7 kinderen, dus het was hard werken om alle monden te vullen. Eef, geboren in 1950 en het zesde kind van Klaas en Anna, ging net als alle kinderen naar de lagere school. Toen hij op de Technische School zat, werd in 1964 zijn vader ziek en moesten hij en een oudere broer ook met de naam Klaas, van school om vader te helpen. Aangezien Eef als kind al meeging naar de veiling, kende hij het klappen van de zweep, of beter gezegd het draaien van de veilingklok en kon de taken van zijn vader adequaat overnemen. Toen deze weer redelijk was hersteld, ging broer Klaas weer terug naar school. Eef vond het werk wel leuk, dus hij bleef samen met zijn vader de verkoop doen. Wel nam hij in 1978 het bedrijf over, maar zolang Klaas het kon opbrengen ging hij mee. De passage was een mooie plek om te staan, want bijna iedereen die van Plein 1960 naar het winkelcentrum liep, moest de bloemen wel passeren, dus Klaas en Eef leerden in de loop der jaren heel wat mensen kennen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Doorgang van het Binnenhof richting Plein 1960
Links op de tussenstoep van de parkeerplaats stond de Ford Thamer van Klaas en later de bloemenkiosk op wielen van Eef


Elke dag weer werd het restje bloemen met bakken weer ingeladen en reden ze terug naar huis. Dag in dag uit, jaar in jaar uit. Eef was inmiddels gehuwd met José van den Ancker, woonde in de wijk Groenhof, waar hun dochter Stephanie werd geboren. De auto met bloemen werd vervangen door een soort kiosk op wielen, maar die mocht nooit blijven staan, dus ook deze wagen moest dagelijks aan de trekker mee naar huis worden gereden. Ondertussen was Peter erbij gekomen om samen met Eef voor de verkoop zorg te dragen. Peter bleef 20 jaar werken voor Eef, tot hij ander werk ging doen.
In 1984 begon Petra de Haan Zeijlemaker als stagiaire en kwam daarna in vaste dienst. Zij bleef werken tot 1996.
Vader Klaas bleef nog lang meegaan met de bloemenwagen en wilde ook altijd mee naar de veiling, gewoon voor de gezelligheid, want dat had hij zijn hele leven tenslotte gedaan. Hij deed dit tot zijn 78ste en dan kan je wel stellen dat bloemen en mensen zijn lust en leven waren. Hij overleed op 81 jarige leeftijd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Nogmaals de Bloemenkiosk op de tussenstoep van de parkeerplaats
De oversteek naar links gaat richting het Binnenhof


Toen de plannen werden gesmeed om het Binnenhof te wijzigen en er een Stadshart zou verrijzen, brak er een lastige tijd aan voor Eef Bakker. Plein 1960 werd opgedoekt en er was geen doorloop meer mogelijk richting winkelcentrum.
Er kwamen natuurlijk nog genoeg mensen naar het Binnenhof, maar de loop was heel anders. Kijk hier naar Bouw en Resultaat Stadshart. Dan krijgt u weer een terugblik naar wat een enorme ravage het gedurende een aantal jaar is geweest.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Luchtfoto van de bouwput
Bij de letter E stond de bloemenkiosk van Eef


De hele rondweg – Rembrandtweg langs de Zaagtand verdween, er kwamen winkels en appartementen, het plein werd doorgetrokken tot de Rembrandtweg en ook rondom C&A kwamen winkels. De gemeente wilde nog wel plaatsen aan bloemen-verkoopwagens verlenen, maar zoals gebruikelijk was, moesten de wagens ’s avonds van het plein af. Na lang onderhandelen stelde de gemeente één plek beschikbaar waar een vaste bloemenkiosk mocht komen. Die mocht Eef innemen aangezien zijn vader in het centrum van Amstelveen al met bloemen stond sinds de jaren 1950. Eef kocht een kiosk en liet die opbouwen op de aangewezen plek aan de rand van het Stadsplein langs de kruising Rembrandtweg – Pieter Lastmanweg. Het is een mooie plek, die niet alleen door de vaste klanten wordt bezocht, maar ook door mensen die langs wandelen of als het ware vanuit de auto, een bloemetje kopen. Ook bezoekers van de Febo en veel mensen die richting de Rembrandtweg gaan kopen een boeket. De sortering is voor elk wat wils en Eef stelt natuurlijk zelf van klein tot groot mooie boeketten samen. Tijd is geld, dat is een feit, maar voor Eef zijn de contacten ook belangrijk, dus heeft hij altijd tijd voor een praatje, net als echtgenote José.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De Bloemenkiosk op de vaste stek niet ver van de hoek van de Pieter Lastmanweg en richting de Rembrandtweg


Het is nog steeds hard werken, 3x per week om vier uur op om naar de veiling te gaan. Om 18.00 uur sluit de zaak, maar dan is er nog opruimen en schoonmaken, dus werkdagen van 4 uur ’s morgens tot 19 uur ’s avonds zijn voor Eef en vaak voor José als ze helpt, niet vreemd. Daarbij komt dat ze er beiden niet jonger op worden. Hoe de toekomst eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Eef vindt het werk leuk, dus zal nog wel een tijdje doorwerken. De eigenaar van het Stadshart heeft plannen om de Rembrandtweg meer bij het Stadshart te betrekken. Hoe dit alles in de praktijk eruit gaat zien, is nog erg onduidelijk. Dus voorlopig blijft Eef op honk en kunt u nog dagelijks, behalve op zondag, uw boeket bij hem kopen.
Klik op de link voor meer foto's


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.