Blue Monday
Nieuws -> TaalBron: Taalpost
22-01-2013
De deprimerendste/meest deprimerende dag van het jaar
Veel media besteden aandacht aan het fenomeen 'Blue Monday'- de derde, of vierde maandag van januari, die uitermate deprimerend zou zijn. De belangrijkste redenen daarvoor zijn, dat het volhouden van de goede voornemens voor het nieuwe jaar inmiddels is mislukt, de vakanties ver weg lijken en het weer over het algemeen grijs en guur is.
Dat roept een taalkundige vraag op: is het vandaag de deprimerendste, of de meest deprimerende dag van het jaar? Het mag allebei, maar meest deprimerende is het gebruikelijkst. Deprimerend wordt namelijk vooral nog opgevat als werkwoordsvorm (het is een tegenwoordig deelwoord) en niet als bijvoeglijk naamwoord.
Daarom is een omschreven overtreffende trap met meest gewoner dan een met de uitgang -st. Naast bijvoorbeeld de meest bindende restrictie is de bindendste restrictie zelfs niet mogelijk; bindend heeft hier een werkwoordelijke betekenis.
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)
Blue Monday in de agenda
Vergelijkbaar met deprimerendst/meest deprimerend zijn bijvoorbeeld de meest verrassende gebeurtenis en de meest fascinerende voorstelling; de vormen verrassendste en fascinerendste zijn ook mogelijk, maar komen minder vaak voor. In de vervelendste dag van het jaar gaat de voorkeur juist uit naar de vorm op -st; vervelend is 'echt' een bijvoeglijk naamwoord.
Blue Monday?
Blue Monday is een naam, gegeven aan een datum aan het eind van januari en vermeld als onderdeel van een publiciteitscampagne in 2005 van het bedrijf Sky Travel als de meest deprimerende dag van het jaar.
Maar het hele concept wordt beschouwd als pseudo-wetenschap en bespot door wetenschappers als onzin. Deze datum valt naar verluidt op de maandag van de laatste volle week van januari, dus in 2013 was het op 21 januari.