Bijgewerkt: 15 juni 2024

Boek 'Van daar naar nu' voor slachtoffers van geweld en hun naasten

Nieuws -> Informatief

Bron: Yvette Cramer
20-11-2017

Op 27 november 2017 verschijnt het boek 'Van daar naar nu' van psychiater en Amstelveens auteur Fedia Jacobs, een handreiking voor beter contact tussen slachtoffers van geweld en hun naasten. Oorlogshandelingen, overweldiging in huiselijke kring, geweld jegens politieke tegenstanders, marteling en verkrachting worden ook wel man-made disaster genoemd. Zulke nare ervaringen kunnen bij slachtoffers lang doorwerken. Bijvoorbeeld in de vorm van belastende herinneringen. Geweld kan naderhand op subtiele manier ook de band van de geweldgetroffenen met hun naasten en met zichzelf ontwrichten. Oorzaak hiervan is verwarring in tijd en plaats.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Fedia Jacobs, psychiater van het Sinai Centrum, vertelt over 'Helen uit overtuiging - de joodse oudere in de laatste levensfase' op 13 maart 2011, tijdens de opening van het nieuw gebouwde verpleeghuis Beth Shalom (בית שלום betekent in het Hebreeuws: 'huis van vrede, of rust') in Amstelveen


Leeft het slachtoffer van geweld met de daders van toen, of met zijn naasten van nu? Leven de naasten op het gewelddadige ‘innerlijk decor’ van het slachtoffer? Of op een ‘innerlijk decor’ van vreedzaam samenzijn? In dit boek, dat eind november 2017 verschijnt, geeft Fedia Jacobs uitleg aan de hand van theorie en opstellingen met poppetjes, een beproefde en steeds vaker voorkomende toepassing in de hulpverlening. ‘Van daar naar nu’ spreekt geweldslachtoffers én hun naasten op deze manier sámen aan. Dat is essentieel bij dit onderwerp, wil men tot een gedeelde toekomst komen. De verheldering in woord en beeld vergroot het begrip, een eerste stap in de richting van beter contact tussen geweldgetroffenen en hun naasten.

Fedia Jacobs (1956) is sinds 30 jaar als psychiater verbonden aan het Sinai Centrum, een instelling gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van man-made disaster en hun naasten. Hij ontmoette duizenden geweldslachtoffers en mensen uit hun directe omgeving. Eerder schreef hij 'Pijnlijke Verrijking', een hoopgevend boek over psychotherapie met oorlogsgetroffenen en hun kinderen. ‘Een waardevol werk, dat laat zien dat leed soms – niet altijd – kan worden verwerkt en ten goede gewend.’ – Reformatorisch Dagblad. Fedia Jacobs | Van daar naar nu – Beter contact tussen geweldslachtoffers en naasten | ISBN 978 94 91683 29 9 | 136 blz | €24,99 | verschijnt eind november 2017.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.