Bijgewerkt: 23 april 2024

Boekenweek 2022 bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
03-04-2022

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers. Tijdens de Boekenweek van 9 t/m 18 april 2022 bezoekt een keur aan schrijvers Libris Venstra. We gaan in gesprek met Philip Huff, Jacobine van den Hoek, Jeroen Windmeijer, Auke Hulst, Onno Wesseling en Lucas Zandberg.

Op zaterdag 9 april van 11.30 tot 12.30 uur. is de aftrap met Philip Huff. We spreken met hem over zijn indrukwekkende en zeer goed ontvangen roman Wat je van bloed weet. Over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden. Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe. Na afloop van het gesprek signeert Philip zijn boek.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Boekenweek 2022 boekomslagen bij Libris Venstra: Machteld Siegmann, Jeroen Windmeijer, Lucas Zandberg en Philip Huff


Jacobine van den Hoek is er van 14.00 tot 15.00 uur. en signeert haar boek De roos van Napoleon. De roos van Napoleon is een ontroerende historische roman voor lezers van Simone van der Vlugt en Susan Smit. Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar verlaten, ze staat er alleen voor. Ook in Parijs is het onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

Intussen zoekt een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier naar geluk en erkenning. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.

Op zondag 10 april van 13.00 tot 14.00 uur. geeft Jeroen Windmeijer acte de presence. Zijn nieuwe thriller De stenen goden is spannender en mysterieuzer dan ooit. De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moais, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Al snel ontdekt hij dat er op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moais. Als er plotseling iemand verdwijnt, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren laten…In Middelburg treft Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en Paaseiland. Een Paaseilandse beeldhouwer is uitgenodigd om voor het museum een beeld te maken, maar een in een nabijgelegen dorp gevonden moai zet de verhoudingen op scherp. En dan valt de eerste dode…

Op donderdag 14 april van 19.30 tot 20.30 uur. bevragen we Auke Hulst over zijn nieuwe roman De Mitsukoshi Troostbaby Company. De Mitsukoshi Troostbaby Company is een ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en alternate history, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan. Auke laat in deze aangrijpende roman zowel de kracht als de beperkingen van fictie zien.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Boekenweek 2022 boekomslagen bij Libris Venstra: Jacobine van den Hoek, Onno Wesseling, Annejet van der Zijl en Auke Hulst


In een nabije toekomst koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden – al was het maar in een verhaal. Laten werkelijkheid en fictie zich in handen van een schrijver wel dwingen? De Mitsukoshi Troostbaby Company staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022 en is tevens genomineerd voor Beste Groninger boek 2022. 

Op zaterdag 16 april van 15.00 tot 16.00 uur. is Onno Wesseling onze gast. Onno debuteerde met De eeuw van Carlos Moreno Amador en hij werd daarmee meteen genomineerd voor de debutantenprijs de Gouden Uil. In 2016 verscheen zijn tweede roman Suiker, en in 2018 verscheen Licht. Al zijn romans verschenen bij de gerenommeerde uitgeverij De Geus.

We sluiten de reeks gesprekken op zaterdag 16 april van 15.30 tot 16.30 uur. af met Lucas Zandberg. Onderwerp is zijn nieuwe roman De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom, een tragikomisch verhaal over leeftijd en identiteit, feit en fictie en het ontdekken van onvermoede talenten. Lucas Zandberg liet zich voor dit verhaal inspireren door de controverse rondom Jeanne Calment (1875-1997), de oudste mens ooit. Na afloop signeert hij zijn boek. Voor alle bovenstaande activiteiten geldt als locatie Libris Venstra, Stadsplein 102a, 1181ZM Amstelveen. Toegang is vrij. Aanmelden is niet verplicht, maar wel prettig en kan via info@venstra.nl of tel.nr. 020-6419880

Tot slot. Op zondag 10 april 2022 van 14.30 tot 15.30 u. is in de Amstelveense bibliotheek de eenmalige lezersbijeenkomst met Machteld Siegmann over haar nieuwe roman Wachter op de morgen. Zij vertelt over het schrijfproces, de thema’s en gaat graag met de lezers in gesprek. Natuurlijk is er ook alle gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden kan via https://amstelland.op-shop.nl/6179/leeskring-met-machteld-siegmann-over-haar-roman-wachter-op-de-morgen/10-04-2022



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.