Bijgewerkt: 15 juni 2024

Boekverkoopster Ada Ruiter gaat met pensioen

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
01-06-2023

Ada Ruiter, boekverkoopster bij Libris Venstra na 33 jaar boekenvak met pensioen. Woensdag 31 mei 2023 nam Ada Ruiter bij Boekhandel Libris Venstra na 33 jaar afscheid van het boekenvak. Bijna 25 jaar was zij werkzaam bij Kooyker in Leiden, een klein half jaar bij Boekhandel Van Noord in Amsterdam en de laatste ruim 8 jaar bij Libris Venstra.

In het bijzijn van vele klanten, relaties, collega’s en familieleden ontving zij uit handen van Caroline Damwijk, directeur Libris/Blz, een zilveren onderscheiding van de Koninklijke Vereniging van het boekenvak. Ada kan het vak nog niet echt loslaten en zal na een welverdiende vakantie bij Venstra te ontmoeten zijn bij één van de vele literaire events als interviewster.

Foto Amstelveen
(Foto Libris Venstra - 2023)

Ada Ruiter, boekverkoopster bij Libris Venstra krijgt de zilveren onderscheiding van de Koninklijke Vereniging van het boekenvak van Caroline Damwijk, directeur Libris/Blz

Ada schreef onderstaande brief.

'Afscheid nemen. De kennismaking met boeken begon volgens de overlevering toen ik drie was en alle versjes van Clinge Doorenbos uit mijn hoofd kende. Op de lagere school was mijn leeshonger niet te stillen en leende ik elke week boeken in de Nutsbibliotheek. Ik was regelmatig in de plaatselijke boekhandel te vinden en speelde thuis met mijn zussen bibliotheekje.

Ik weet nog hoe rijk ik me voelde toen ik van het verjaardagsgeld voor mijn 8e verjaardag Alleen op de wereld van Hector Malot mocht kopen. Op de middelbare school de verplichte leeslijsten. Ik maakte ook zelf een keuze: De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans, gekocht in de lokale boekhandel en nog altijd in mijn boekenkast.

Mijn werkzame leven startte bij een gemeente en daarop volgde de hulpverlening. Tot ik ontdekte dat er een Vakopleiding Boekhandel bestond. Drie jaar in deeltijd. Met veel enthousiasme ging ik van start en bracht het tot een goed einde. Op 1 juni 1990 startte ik bij Kooyker in Leiden. In de bijna 25 jaar passeerden de kinderboekenafdeling, werd ik leidinggevende in de winkel in het LUMC en daarop teamleider in de publiekswinkel in de Breestraat. Mijn vier kinderen droegen in drukke periodes regelmatig hun steentje bij.

Naast de winkel gaf ik in die jaren boekverkopers les bij de Vakopleiding Boekhandel en later bij Boek en Bedrijf van de KBB. Het was fantastisch om te werken met gemotiveerde cursisten, om kennis en ervaring met hen te delen en hen te enthousiasmeren. In 2007 werd ik manager van zowel publiekswinkel als winkel in het LUMC. Turbulente jaren die eindigden met het faillissement van Selexyz, daarna Polare en daardoor het verliezen van mijn baan in 2014.

Frank Reygwart, eigenaar van Boekhandel Van Noord, gaf mij gelegenheid om in het boekenvak actief te blijven. Een fijne tijd. En dan mijn jaren bij Libris Venstra. Het prettige sollicitatiegesprek met Remco en Maaike staat in mijn geheugen gegrift. En het telefoontje van Margriet dat zij graag met mij in zee wilden gaan. Ik kreeg alle ruimte om mijn kennis en kunde in te zetten waarbij het contact met de klant in de winkel altijd op de eerste plaats kwam. Daarnaast inkopen voor de semiwetenschappelijke rubrieken, contact leggen en onderhouden met de scholen en met culturele organisaties en activiteiten en campagnes organiseren.

En dat alles in een prettige open werksfeer en in goede samenwerking met mijn collega’s. Ik kijk terug op hele mooie jaren en bedank klanten, directeuren en leerkrachten van de scholen, collega’s, vertegenwoordigers van uitgeverijen en andere organisaties voor hun bijdragen hieraan. Boekverkopen is het allerleukste vak dat er is, helemaal bij Libris Venstra!

Ik wens u voor nu en in de toekomst veel mooie en interessante boeken en leesplezier! Ada'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.