Bijgewerkt: 24 juli 2024

Boomgaars en Twint met voorkeursstemmen gekozen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-03-2010


Nadat eerder op de avond de zetelverdeling bekend was geworden, bleken twee kandidaten hoger op de lijst te komen vanwege het aantal voorkeursstemmen dat ze haalden. Het gaat om Axel Boomgaars (GroenLinks) en Grea Twint (SP).

Iets over 23.00 uur maakte burgemeester Van Zanen gisteren (3 maart 2010) bekend hoe de zetelverdeling in de gemeenteraad eruit komt te zien in de periode 2010-2014. De VVD kwam op 9 zetels, PvdA op 5, GroenLinks op 5, BBA op 4, CDA op 4, D66 op 6, ChristenUnie op 1, OCA op 1 en SP op 2.

De burgemeester riep de partijen op om, in het belang van Amstelveen, vooruit te kijken en  op zoek te gaan naar samenwerking. Na de verdeling van zetels over de lijsten blijkt welke kandidaten zijn gekozen. In eerste instantie gelden naar de voorkeurstemmen.

Twint Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Grea Twint met lijsttrekker Joep van Erp van SP


Dat zijn stemmen die op een bepaalde kandidaat zijn uitgebracht. Als er dan nog meer zetels te verdelen zijn, is de volgorde op een lijst bepalend. Om te bepalen of er kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen, worden alle stemmen die de kandidaat heeft gehaald bij elkaar opgeteld.

Een kandidaat kan op basis van het aantal behaalde voorkeurstemmen een hoger geplaatste kandidaat passeren. In dat geval moet hij/zij de voorkeurdrempel halen.  

De voorkeurdrempel voor de verkiezingen van de gemeenteraad is 25% van de kiesdeler.

In 2010 is de kiesdeler in Amstelveen 898.  Een kandidaat moet meer dan 224 voorkeurstemmen halen om gekozen te worden. Vrijdag 5 maart wordt de uitslag van de gemeenteaadsverkiezingen pas definitief vastgesteld. De installatie van de nieuwe raad is op 11 maart 2010.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.