Bijgewerkt: 3 december 2022

Bouw appartementen in Westwijk 2 van start

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Gem Amstelveen / AM
30-09-2010

Gebied en vastgoedontwikkelaar AM en Bouwfonds Ontwikkeling hebben op 29 september 2010 het officiële startsein gegevenvoor de bouw van 243 appartementen in het plan Kopstukken in Westwijk2.

Alle appartementen zijn verkocht, waarvan 133 huurappartementen aan Woongroep Holland. Voor de 110 koopappartementen heeft de gemeente Amstelveen in het kader van de Stimuleringsregeling woningbouw een starterslening ingesteld, waar door veel kopers gebruik van is gemaakt. Westwijk2 is de uitbreiding van de bestaande wijk in Amstelveen-Zuid.

In totaal worden hier tot en met 2011 circa 880 woningen en diverse voorzieningen ontwikkeld, zoals een park met sportfaciliteiten, speelplekken, kinderopvang en een zorgcentrum voor ouderen. De stedenbouwkundige opzet van Westwijk2 is gebaseerd op typische Amstelveense woonkenmerken, zoals ruimte, klasse, groen en rust.

Door de ligging aan de rand van het nieuwe woongebied kunnen de toekomstige bewoners van Kopstukken genieten van een weids uitzicht op de naastgelegen Bovenkerkerpolder. Kopstukken is een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Lafour en Wijk. Het plan omvat 5 appartementengebouwen met in totaal 110 koop- en 133 huurwoningen.

De koopappartementen variëren in grootte van 55 m² tot 79 m² en beschikken allemaal over een eigen balkon. De bouw is in handen van Koopmans Bouw. Om starters bij de financiering van de woning maximaal tegemoet te komen, konden zij gebruik maken van een koopsubsidie,  of een starterslening van de gemeente Amstelveen. De verkoop verliep mede door deze regeling zeer voortvarend.

Voor de energievoorziening van de appartementen wordt een warmtepomp in combinatie met warmte-/koude opslag (wko) toegepast. Voor deze duurzame voorziening wordt gebruik gemaakt van de bodem als energiebron. Door gebruik van de warmtepomp worden de woningen door leidingen in de vloer op een milieuvriendelijke manier verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer.

Kopstukken Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2010)

Vlnr.: Jan van den Berg Jeths, directeur Woongroep Holland, Rein Willems - Directeur Bouwfonds Ontwikkeling Noord-West, John Levie, wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amstelveen en Ronald Huikeshoven - Directeur AM Noord-Holland op het bouwterrein in Westwijk


Door de toepassing van wko zijn de energielasten beduidend lager, is het binnenmilieu gezonder en neemt het wooncomfort toe. De epc (energie prestatie coëfficiënt) van de appartemen ten is 0,44 en ligt daarmee ver beneden de eisen van het Bouwbesluit.

Speech wethouder John Levie van Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amstelveen :

Hartelijk welkom dames en heren, in het bijzonder vertegenwoordigers van de opdrachtgever: Westwijk CV, bestaand uit Bouwfonds en AM Wonen en van bouwer/aannemer Koopmans Bouw, maar vooral de toekomstige bewoners.

Ik ben bijzonder gelukkig, dat in deze tijd de startsein voor dit bijzonder bouwproject kan geven. De diverse redenen zijn:

1          vrij omvangrijk bouwproject

2          heel gemengd programma

3          zowel koop als huurwoningen

4          in verschillende prijsklassen

Er zijn 14 koopwoningen met hogere koopprijs ook nog eens 96 woningen (2 blokken van 48) in de Startkoop. Verder 3 blokken met huurwoningen:

21 dure

41 (middel)duur

71 goedkoop

Kopstukken Amstelveen
(Artist impression Theo van Leur / Westwijk Zuidoost Beheer CV - 2009)

Kopstukken- Amstelveen Westwijk Zuid-Oost nieuwbouw 243 appartementen AM / Rabo Vastgoed


Met dit project komt de sociale woningbouw op het gewenste peil in Amstelveen en het project vormt een markant punt langs de Bovenkerkerweg. Als we de - overigens prachtige brochure mogen geloven, gaan deze woningen bewoners vooral verleiden tot het, staand op het balkon, genieten van het uitzicht.

Veel opmerkelijker is, dat de koopwoningen zijn heel vlot verkocht, ondanks de weerbarstige markt. Het is duidelijk een gewild type woning en natuurlijk voor een aantrekkelijke prijs en geholpen door mogelijkheid van een starterslening.

De kopers komen voor het grootste deel uit Amstelveen, dat is precies wat dit college graag ziet: passende woonmogelijkheden bieden voor haar inwoners, maar ook milieutechnisch up-to-date voorzieningen, bijvoorbeeld voor energievoorziening van de appartementen wordt warmte-/koude opslag (wko) toegepast en wordt gebruik gemaakt van de bodem als energiebron.

Woningen door leidingen in de vloer worden op een milieuvriendelijke manier verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer Hierdoor energielasten beduidend lager, het binnenmilieu gezonder en de wooncomfort neemt toe.

Het overgrote deel van de toekomstige bewoners bestaat uit 1-persoonshuishoudens, vooral jeugdigen kunnen elkaar hier treffen, want meeste bewoners zijn onder de 30, dus wie weet wat er nog voor moois opbloeit in dit deel van Amstelveen.

Ik ga er zoals u merkt van uit, dat het hier een bruisende wijk gaat worden en wens de toekomstige bewoners dan ook heel veel woonplezier in de toekomst!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.