Bijgewerkt: 27 mei 2024

Bouw duurzaam kantoor TransPort bereikt hoogste punt

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
24-10-2009

Op Schiphol vordert de bouw van het duurzame kantoorgebouw TransPort. Het hoogste punt in de bouw bereikt. Schiphol Real Estate vierde dit heugelijke feit samen met de huurders, Martinair en transavia.com en de bouwbedrijven De Vries en Verburg, Wolter & Dros en Croon, met pannenbier op locatie.

TransPort Amstelveen
(Schiphol Group - 2009)

Het hoogste punt in de bouw bereikt van het duurzame kantoorgebouw TransPort op Schiphol in oktober 2009


De oplevering van TransPort vindt naar verwachting plaats in de eerste helft van 2010. Het is het eerste kantoorgebouw in Nederland dat voldoet aan de hoogste eisen van duurzaam bouwen van het internationaal gerenommeerde LEED (Leadership in Energy and Environmental Design ) Platinum-certificaat.

Martinair en transavia.com huurders TransPort

Martinair en transavia.com vestigen hun hoofdkantoor in TransPort. Martinair tekende hiervoor op 13 oktober 2009 een huurovereenkomst voor circa 4.800 m² verhuurbaar vloeroppervlak met Schiphol Real Estate. In juli 2007 sloot transavia.com een huurcontract met Schiphol Real Estate voor een oppervlakte van circa 6.000 m². TransPort heeft 10.800 m² verhuurbaar vloeroppervlak en is hiermee in zijn geheel verhuurd.

Michiel Meijer, Algemeen Directeur transavia.com: "We zijn als transavia.com trots op het betrekken van dergelijk duurzaam gebouw en wij verheugen ons dan ook op het voorjaar van 2010, waarin wij ons nieuwe hoofdkantoor samen met onze zustermaatschappij Martinair gaan betrekken! ".

Duurzaam Transport

Het Kantoorgebouw TransPort voldoet aan de hoogste eisen van duurzaam bouwen. De ontwikkeling en bouw van het kantoor vindt plaats conform twee methodieken voor duurzaam bouwen op het hoogste niveau: het Platinum-certificaat van het internationale Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) en het 'very good' duurzaamheidskeurmerk van de Nederlandse Dutch Green Building Council methodiek van BREEAM-NL Nieuwbouw. Kantoorgebouw TransPort zal het eerste gerealiseerde kantoorgebouw in Nederland zijn met het Platinum LEED certificaat.

In het ontwerp en in de richtlijnen voor de bouw van TransPort zijn diverse richtlijnen opgenomen om te voldoen aan het duurzaamheidscertificaat. Zo wordt gebruik gemaakt van een optimale combinatie van duurzame installaties en milieuvriendelijke materialen:

-het binnenklimaat wordt door warmte-koude opslag in de bodem in combinatie met betonkernactivering in de vloeren gelijkmatig en constant gehouden;

- het gebouw bestaat uit een hoog- en een laagbouw. Op het dak van de hoogbouw wordt -circa 1.100 m² aan zonnepanelen geplaatst die 92.500 kWh energie per jaar opwekken en hiermee 5% van het totale verbruik van het gebouw verzorgen;

-op het dak van de laagbouw zorgt een gras-sedum vegetatiedak voor een extra isolatielaag die opwarming tegengaat. Het groendak vormt tevens een natuurlijke waterbuffer en neemt CO2 op;

-daarnaast wordt, door diverse voorzieningen maar met name door het grijswatersysteem,een waterbesparing van 40% gerealiseerd en wordt in de toiletten gebruik gemaakt van gerecycled 'grijs' water;

-ook in het ontwerp én de vorm van het gebouw is rekening gehouden met slim gebruik van zon- en daglicht. Aan de zuidgevel verminderen lamellen de natuurlijke opwarming, de noordgevel daarentegen is juist zeer transparant om zoveel mogelijk daglicht te krijgen. Door het toepassen van betonkernactivering in de vloeren ontstaat er bovendien een vrije hoogte van 3,07 m waardoor het daglicht dieper in het gebouw kan komen.

Het duurzame concept en het architectonisch ontwerp zijn in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam tot stand gekomen. De bouw wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk

Schiphol Real Estate

Schiphol Real Estate, 100% dochter van Schiphol Group, houdt zich bezig met het beleggen in en het beheer van commercieel vastgoed op en rond luchthavens.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.