Bijgewerkt: 8 mei 2024

Bouwplannen van scholencluster Orion

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-08-2023

De openbare basisschool De Pioniers in Amstelveen maakt gebruik van de tijdelijke huisvesting Orion 11-13. Dit zijn twee (tijdelijke) lokalen die naast het permanente schoolgebouw staan.

De tijdelijke huisvesting Orion 11-13 is gedateerd (bouwjaar 1985) en is in slechte staat. De gemeente trachtte om de tijdelijke huisvesting zo lang mogelijk aan te houden in afwachting van de bouwplannen scholencluster Orion, waarin De Pioniers samen met kinderopvang gebruik zouden maken gebouw Orion 1b. Orion 1b wordt in de nieuwe plannen aangepast tot een volwaardig kindcentrum. Door vertraging van de bouwplannen in het cluster Orion is de huidige staat niet langer aanvaardbaar. De slechte staat van de tijdelijke huisvesting noopt de gemeente tot een verbouwing.

Na inspectie is geconstateerd dat het tijdelijke huisvesting aangepast moet worden (bouwkundige stabiliteit en aanheling) en dat deze werkzaamheden in de schoolvakantie uitgevoerd kunnen worden. Naast deze acties is duidelijk dat de huisvesting niet voldoet aan de minimale eisen van het bouwbesluit en ook niet voldoet aan de minimale duurzaamheidseisen. Daarom is vervangen voor goede tijdelijke huisvesting noodzakelijk. Hiervoor zijn we voorbereidingen aan het treffen om in Q1 van 2024 tot vervanging over te kunnen gaan.



Bij het deelproject van de hoofdlocatie Orion is door nieuwe plannen ook sprake van vertraging. In de hoofdlocatie is een sportzaal aanwezig met twee gymzaaldelen waar met name de scholen overdag gebruik van maken. Bij het gebruik zijn klachten geuit over de slechte akoestiek en daarmee een ongewenste situatie voor de vakleerkrachten bewegingsonderwijs die vele uren daarin lesgeven. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de nagalmtijd te lang is om volwaardig/prettig te kunnen werken. In de zomervakantie zullen we de akoestische maatregelen (beplating wanden) treffen om daarmee de nagalmtijd te verlagen.

De kosten van het realiseren van tijdelijk herstel van de Orion 11-13 zijn geraamd op € 27.000, de kosten voor het realiseren van de nieuwe tijdelijke huisvesting zijn geraamd op € 484.000, het uitvoeren van de akoestische maatregelen kost € 30.000, in totaal is de raming dus € 541.000.

In de Perspectiefnota 2024 (1ste tijdvak) is voor 2023 € 600.000 opgenomen als voorbereidingskrediet voor het huisvestingsproject van Scholencluster Orion. Door de vertraging wordt dit bedrag niet in 2023 ingezet voor dit doel. Tegelijkertijd is deze vertraging de reden, om in 2023 de nu voorgestelde kosten voor vernieuwde tijdelijke huisvesting te moeten maken. In deze situatie hebben wij ingestemd met het inzetten van het voor dit jaar opgenomen voorbereidings-budget ten bate van de nu voorgestelde maatregelen.

Via het traject Perspectiefnota 2025 zal de raming en dekking van de in 2024 en verder te maken voorbereidingskosten voor het project Scholencluster Orion worden geactualiseerd en zullen de nu opgenomen budgetten hierin worden verwerkt. Met voornoemde maatregelen ontstaat een aanvaardbare situatie om het verloop van het huisvestingsproject van Scholencluster Orion, met meerdere deelprojecten, uit te voeren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.