Bijgewerkt: 25 juni 2024

Box, of boks?

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
26-11-2012

Alle boks-woorden die met de bokssport te maken hebben, moeten met ks geschreven worden. Het werkwoord is boksen - bokste - gebokst; de sporter is een bokser, die in de boksring staat en bokshandschoenen draagt. Voor samenstellingen als kickboksen en thaiboksen – en dus ook voor bijvoorbeeld kickboksgala – geldt hetzelfde.

bokser Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Alle 'boks-woorden' die met de bokssport te maken hebben, moeten met 'ks' geschreven worden


Een box (meervoud: boxen) is een kleine, begrensde ruimte, of iets met de vorm van een doos, of kist, zoals een babybox, een paardenbox en een geluidsbox; ook een dvd-box is met een x. Een boxer is een hondenras of een verkorting van boxershort. De uitroep 'Boks!' ten slotte (bij een begroeting met twee vuisten tegen elkaar) is met ks.


Samen een geheime code oplossen

Dit is toch wel de kracht van het Internet: een groep onbekenden die samen een puzzel oplost. Het gebeurde vorige week op het Amerikaanse Language Log. Een lezer van het weblog vond een aantal ansichtkaarten van ongeveer honderd jaar oud, geschreven in een onbekende geheimtaal.

Het weblog publiceerde vervolgens een oproep. In de reacties ontrafelden de lezers de teksten en zo kwamen ze er samen achter, dat het een (niet eens zo heel boeiend) berichtje was in het Spaans.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.