Bijgewerkt: 10 mei 2021

Brandstofprijzen zijn in 12 jaar verdubbeld

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS / Wikipedia / MinFin/ Shell/ Amstelveenweb
04-08-2008

De prijzen van autobrandstoffen zijn de afgelopen twaalf jaar fors opgelopen. Benzine was in juni van dit jaar 92 procent duurder dan in januari 1996. De prijs van diesel is in dezelfde periode zelfs meer dan verdubbeld- meldt CBS.

Benzine Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Drie soorten brandstofpompen bij een tankstation: Diesel, Super Plus 98 en Euro 95


In juni 2008 was diesel 124 procent duurder dan in januari 1996. Vooral sinds juni 2007 is de prijs van diesel fors gestegen. In juni 2008 betaalde de consument 32 procent meer voor diesel dan een jaar eerder.

De consumentenprijsindex, die de gemiddelde prijsontwikkeling voor consumenten weergeeft, steeg in de afgelopen twaalf jaar met 32 procent. Vooral vanaf 2004 liep het verschil tussen de ontwikkeling van de brandstofprijzen en de consumentenprijsindex flink op.

Accijns

In Nederland worden de volgende belastingen geheven op benzine:

Accijns, een verbruiksbelasting die is verwerkt in de prijs van zowel benzine als diesel. De accijns wordt geheven per liter.

Voorraadheffing. Op grond van internationale afspraken is Nederland verplicht strategische olievoorraden aan te houden. Deze verplichting wordt deels ingevuld door het oliebedrijfsleven en deels door de stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieprodukten (COVA). De exploitatiekosten van COVA worden gedekt door de voorraadheffing. Het oliebedrijfsleven ontvangt geen wettelijke vergoeding.

BTW. De BTW is een algemene verbruiksbelasting voor goederen en diensten. De BTW (in Nederland 19%, naar verwachting vanaf 1 januari 2009 20%, in België 21%) wordt geheven over de prijs van het goed of de dienst.


Belastingdruk

De absolute belastingdruk op benzine en diesel houdt geen gelijke tred met de stijging van de brandstofprijzen. De accijns is uitgedrukt in een vast bedrag per liter en daarmee onafhankelijk van de prijs. In de hierna getoonde overzichten van het prijsverloop van benzine en diesel is de accijns twee keer gewijzigd

Benzine Amstelveen
(Min. Fin. - 2008)

Opbouw brandstofprijzenAccijnzen en BTW

Veruit het grootste deel van de pompprijs bestaat uit belastingen. Per verkochte liter benzine int de overheid een vast bedrag aan accijnzen (in 2008: 69 cent), dat meestal jaarlijks door de overheid wordt aangepast aan de inflatie en soms om politieke redenen wordt verhoogd. Daarbovenop wordt over de totale pompprijs nog eens 19% BTW gerekend. Op 1 januari 2008 bestond de gemiddelde pompprijs voor ongeveer tweederde uit accijnzen en BTW.

Benzine Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een dure grap in 2008: benzine tanken. Maandag op 4 augustus 2008 was de benzineprijs van 1 liter Euro95 1,499 euro bij Esso op de Beneluxbaan en deze prijs is een van de laagste in de buurt. De benzineprijs is op dit moment tussen de 1.499- en de 1.539 euro in Amstelveen


Externe link: Oil Bulletin

Tankstations in Amstelveen: Q8 aan de A9, BP aan de Noorddammerlaan, Esso Beneluxbaan Oost en West, Shell aan de Zijdelweg, Newa en aan de A9  richting Amsterdam, Gulf aan de Lindenlaan, Texaco aan de Ouderkerkerkerlaan, Tamoil aan de Westelijk Halfrond.

Externe link: Brandstofprijzen.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.