Bijgewerkt: 28 november 2022

Brede discussie tijdens het symposium Aandeel in Duurzaamheid

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-02-2018

Op het symposium 'Aandeel in Duurzaamheid' in Rotterdam op 1 februari 2018 is een brede discussie gevoerd over de rol van gemeenten in de energietransitie en het publiek aandeelhouderschap van energieonderneming Eneco. Ruim 120 personen, waaronder wethouders en raadsleden van gemeenten die aandeelhouder zijn van Eneco, waren aanwezig. Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën: 'We kijken terug op een geslaagde middag dankzij al onze gasten. We hopen, dat het debat zich voortzet in de verschillende gemeenteraden. Zodat raadsleden een goede afweging maken bij de uiteindelijke beslissing over behoud, of verkoop van Eneco aandelen.'

Foto Amstelveen
(Foto Christ Clijsen - 2018)

Het symposium 'Aandeel in Duurzaamheid' in Rotterdam op 1 februari 2018Tijdens het symposium werd duidelijk, dat Nederland achterblijft in het gebruik van nieuwe duurzame energiebronnen. De opgaven voor gemeenten liggen vooral in de transitie van de bebouwde omgeving. Waar inwoners nu individueel isoleren, zouden volgens sommige sprekers gestandaardiseerde producten per type huis de verduurzaming versnellen. Ook kwam er meerdere keren terug, dat er tussen de 1.000 en 1.500 huizen per dag moeten worden verduurzaamd om de beoogde doelen van de energietransitie te behalen. De aanleiding van het door de gemeente Amstelveen georganiseerde symposium was het publieke debat over behoud of verkoop van Eneco aandelen. Bij de voorbereidingen waren Greenpeace, CNV en FNV betrokken. Sprekers waren Ed Nijpels, Annelies Huygen, Mark van Baal en Jan Rotmans. Ook Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco, was aanwezig en beantwoordde vragen uit de zaal.

Nieuwe woningen per 1 februari gasloos. Aan het begin van het symposium vertelde Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid, dat Amstelveen, samen met andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam, eerder die dag een grote stap heeft gezet op weg naar een aardgasvrije toekomst. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst Aardgasvrije nieuwbouw spreken gemeenten af alle nieuwbouwwoningen, waarover het besluit tot bouw na 1 februari 2018 wordt genomen, op te leveren zonder aardgasaansluiting.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.