Bijgewerkt: 7 december 2022

Breng meer kleuren in uw wijk met de kunstkasten

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-07-2021

Iedereen heeft er wel een in de buurt staan: een saaie straatkast van een energie- of telefoonprovider. De gemeente Amstelveen wil deze kasten gebruiken om wijken kleurrijker te maken en zet kunstenaars aan het werk om deze kasten te beschilderen. Wilt u meer kleur in uw wijk? Nomineer dan een kast in uw buurt via Denk Mee Amstelveen. Maak van een saaie kast een kunstkast!

Foto Amstelveen
(Foto Martine Goulmy - 2020)

Vlnr.: Lex Berghuis initiatiefnemer Kunstkast, Floor Gordon (D66) wethouder-Economische Zaken, Lisa Stols kunstenares, Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur en Marianne Kuiper eigenaar Music Meeting Lounge tijdens de onthulling van de eerste kunstkast van Amstelveen op 27 november 2020 aan de Badlaan


In meerdere gemeenten ontstaan er initiatieven om straatkasten te beschilderen. De gemeente Amstelveen ziet dit als een mooie kans om buurten te verrijken en gaat hier ook mee van start. 'Hoe meer kunst op straat, hoe beter. Ons streven is om kunst laagdrempelig te maken, zodat iedereen ervan kan genieten. Dit doen we door beeldende kunstroutes te ontwikkelen, kunst- en cultuurinstellingen te stimuleren naar buiten te treden, door een stadspiano beschikbaar te stellen en nu ook door het laten beschilderen van straatkasten. Kunst inspireert en brengt mensen met elkaar in contact. Dus, doe mee en nomineer een kast!- zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

De gemeente zet professionele kunstenaars aan het werk om maximaal tien straatkasten te voorzien van een kunstwerk. Op deze manier krijgen de kunstenaars een podium. Een kast nomineren kan via het participatieplatform Denk Mee Amstelveen. Hierop kunt u de locatie aanwijzen (en een foto uploaden) van de kast die u wilt nomineren. Is uw kast al genomineerd? Dan kunt u hierop stemmen. Hoe meer stemmen, hoe groter de kans dat een professionele kunstenaar ermee aan de slag gaat. De gemeente laat de straatkasten met de meeste stemmen voorzien van een kunstwerk. Dus kom snel in actie en laat uw buren ook stemmen! Dit kan tot 1 september 2021.

Project Kunstkast. Tegelijkertijd breidt de stichting Kunstkast uit van Aalsmeer naar Amstelveen. Door deze vrijwilligers is in december 2020 de eerste kunstkast in Amstelveen gerealiseerd in het Oude Dorp. Amstelveners zijn hier erg enthousiast over blijkt uit de vele positieve reacties die zij ontvingen. Daarom verleent de gemeente dit initiatief subsidie, zodat zij op een laagdrempelige manier kunstkasten kunnen realiseren. Kunstenaars ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding. De stichting is nog op zoek naar vrijwilligers in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Beschilderde kunstkasten aan de Badlaan in Amstelveen op 1 december 2020


Amstelveense kunstenaars. Terwijl Amstelveners stemmen op hun favoriete straatkast roept de gemeente professionele kunstenaars uit Amstelveen op om voor 1 september 2021 een schetsontwerp en een link naar een portfolio aan te leveren via kunstencultuur@amstelveen.nl . In september buigt de Amstelveense Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) zich over de ontwerpen en adviseert welke het meest geschikt zijn. Doel is om nog voor het einde van het jaar, en na de buurt te hebben geïnformeerd, de kunstkasten klaar te hebben. Kunstenaars die hun ontwerp mogen realiseren, ontvangen hiervoor een marktconforme vergoeding.

De stad als podium. Beide initiatieven sluiten goed aan bij de Cultuuragenda 2020-2024 waarbij ‘de stad als podium’ het uitgangspunt is. Doel is om de stad als podium te gebruiken voor allerhande kunstvormen, waardoor kunst zichtbaar wordt voor alle Amstelveners zodat jong en oud, arm en rijk op een laagdrempelige manier kunnen genieten van kunst en cultuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.