Bijgewerkt: 3 december 2021

Bronzen Legpenning voor opbouwwerker Hans de Weers

Nieuws -> Cardanus

Bron: Gemeente Amstelveen / Conchita Willems
14-03-2013

Woensdag 13 maart 2013 heeft burgemeester Jan van Zanen een gemeentelijke onderscheiding, de Bronzen Legpenning van Verdienste van de gemeente Amstelveen, uitgereikt aan opbouwwerker Johannes Franciscus (Hans) de Weers (1951) van de Stichting Cardanus. De heer De Weers gaat met flexpensioen.

de'weers Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bijna alle vrienden en kennissen van Hans de Weers waren in de Tuinzaal van Patrimonium tijdens het afscheidsfeest aanwezig. Het was voor iedereen een emotioneel afscheid, want Hans heeft alleen maar vrienden gemaakt in Amstelveen tijdens zijn 23 jaar lang durende opbouwwerk


De heer Hans de Weers werkte bijna 23 jaar bij Stichting Cardanus als opbouw/wijkwelzijnswerker. Stichting Cardanus is een welzijnsorganisatie in Amstelveen en Uithoorn. De heer De Weers is betrokken geweest bij veel projecten in de wijk. Door zijn persoonlijkheid en deskundigheid was hij in staat om een brug te slaan tussen de burger en de gemeente en ook tussen de vrijwilligers in de wijk en de professionele werkers.

de'weers Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Opbouwerker Hans de Weers met de Bronzen Legpenning van de gemeente Amstelveen. Naast hem staat burgemeester Jan van Zanen met de Oorkonde van de onderscheiding


Zowel binnen als buiten werktijd was de heer De Weers bereid om advies te geven. Naast zijn werk heeft hij veel vrije tijd besteed aan het opzetten van allerlei wijkinitiatieven. De heer De Weers blijft na zijn pensionering actief als vrijwilliger bij de website “mijn Amstelveen”.

Tijdens zijn drukbezochte afscheidsreceptie in de Tuinzaal in de wijk Patrimonium roemde burgemeester Van Zanen Hans de Weers, sinds 1991 in Amstelveen werkzaam, om zijn verbindende kwaliteiten onder het motto WIJKBEHEER DOEN WE SAMEN.

Vele successen met talloze bewoners, zoals florerende Buurtbarbecues, een bloeiende Buurtkamer, Vrijwilligerscentrale Amstelveen, project Mooi zo!, Wijkplatforms, Wijkkranten, Oude Dorp vernieuwd, Community Art en Buurtmozaïeken markeren de loopbaan van deze enthousiaste opbouwwerker!

De welverdiende onderscheiding als bekroning op zijn Amstelveense jaren zullen het flexpensioen van Hans de Weers stellig inspireren tot een nieuwe vruchtbare periode in zijn leven.


Toespraak door burgemeester Jan van Zanen:

Dames en heren, Geachte heer en mevrouw De Weers,

'Buurtbeheer doen we samen', het is een typerende leus, van u, meneer de Weers. De tekst staat volgens mij op een T-shirt, dat ik aan het begin van mijn burgemeesterschap ontving. De tekst is inmiddels een beetje 'verweersd'. Geweldig, dat u er allemaal bent.

Bijvoorbeeld ook mevrouw Agaath Brugman uit Kootwijkerbroek, een van de vele symbolen van het Amstelveense vrijwilligerswerk. Geef haar vooral een hartelijk applaus.

Meneer De Weers, Beste Hans,

U gaat Stichting Cardanus verlaten, na 23 jaar. In 1991 bent u in dienst gekomen. (Dacht eerst, die gaat eindelijk een volgende carriërestap zetten, maar nee - heus - deze jonge man gaat met pensioen).

In uw lange carrière als opbouwwerker - als wijkwelzijnswerker - heeft u veel gedaan. U gaf vorm aan de start van het wijkbeheer, begeleidde wijkplatforms en bewonersgroepen en hielp bij het opzetten van de vrijwilligerscentrale, de allereerste wijkkrant, wijkveiligheidsprojecten, en de Buurtkamer. U organiseerde Sinterklaas intochten (tjonge jonge wat was het koud eind 2005 bij mijn wijkbezoek aan Patrimonium in de open 'calèche' samen met de Goed Heiligman), de scheeps 2-daagse (u verscheen tot twee toe in groot ceremonieel admiraalskostuum)  en buurtbarbecues.

de weers Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen tijdens zijn toespraak


Ook zette u zich - samen met heel veel anderen - bijvoorbeeld in voor de renovatie van winkelstrip Amsterdamseweg, het Wilhelminaplein, Patriaplein, Vijverplein en het Broersepark. U wist alles wat er gebeurde in de wijken en u wilde ook alles weten.

U wist soms meer dan het gemeentebestuur zelve ... Of dan het gemeentebestuur lief was ... U raakte verknocht aan de wijken, waar u werkte. U heeft zelf een enorme hekel aan klussen. U was handig: u wist altijd wel iemand te vinden die dit voor u deed.

Door uw persoonlijkheid - wij delen veel ervaringen en hadden zeker in mijn eerste jaren met enige regelmaat contact - en deskundigheid was u in staat om een brug te slaan tussen veel inwoners en de gemeentelijke organisatie en ook tussen en met de talloze vrijwilligers in de wijk en allerlei professionals.

Zowel binnen als buiten werktijd was u bereid om advies te geven. Zo heeft veel vrije tijd besteed aan het opzetten van allerlei wijkinitiatieven. Ook na uw pensionering blijft u actief als vrijwilliger bij de website “mijn Amstelveen”.

Meneer de Weers, beste Hans,

U wordt een vraagbaak genoemd, betrokken, inspirerend, motiverend en een generalist. Nu is de tijd aangebroken om te gaan genieten van uw flexpensioen (= hoe hoog uw pensioen is geen idee, maar veel flexibiliteit biedt het in ieder geval) . U gaat lekker koken, vissen (echt?) en naar de sauna. Met uw campertje - nee, toch - Europa in, Reizen.

Meneer de Weers, u heeft veel werk verzet in Amstelveen. Om al deze redenen doet het mij veel plezier u namens de gemeente de bronzen legpenning van verdiensten te mogen reiken. U heeft het verdiend en ongetwijfeld tot ziens ...
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS